lørdag, oktober 06, 2018

Kasper Tranberg: Strawboss (ILK) CD/DL/stream

Trompetisten Kasper Tranberg samlede denne fine sekstet i 2017, hvor han turnerede med dem under Vinterjazzen. De sluttede af på Copenhagen Jazzhouse, hvor denne indspilning stammer fra. Gruppen består af Tony Malaby (sax), Pandelis Karayorgis (piano), Nils Davidsen (cello og bas), Adam Pultz Melbye (bas) og Yasuhiro Yoshigaki (trommer).

Tranberg har komponeret de fire numre på pladen. Det er moderne og krasbørstig avantgarde, hvor der gives plads til hele ensemblet. Det er egentlig ret spøjst, da pladens titel Straw Boss henviser til personen der udfører chefens ordrer. Lige det som Kasper Tranberg oftest gør, når han er sideman i alle mulige forskellige konstellationer. I stedet burde Tranbergs trompet fylde mest på den aktuelle plade - hvilket ville passe mig fint, da Tranbergs tone i disse år er i særklasse. 

Tranberg viser sig i stedet som igangsætteren - den ægte bandleader. Ham der presser de enkelte musikere i gang og får de bedste sider frem. Her fungerer albummet Straw Boss perfekt. Tony Malaby er en mester og sammen med basduoen Davidsen/Pultz Melbye blandt højdepunkterne på pladen, der vil tilfredsstille avantgardejazzlytteren med hang til 60'erne. I den sidste halvdel af nummeret Shadow bliver det tydeligt hvorfor Tranberg er noget særligt. I et smukt samspil med Karayorgis og de to bassister skaber Tranberg overjordisk musik.

Ingen kommentarer: