torsdag, oktober 04, 2018

Mathias Heise & The Danish Radio Big Band: The Beast (Giant Sheep) LP/CD/DL/stream

Det er vist første gang, at en 25 årig dansk kunstner har komponeret og arrangeret al musikken til en albumudgivelse og turné med DR Big Bandet, hvor han desuden selv står i spidsen som solist. Det er godt set og hørt af DR Big Band, at lade mundharmonikavirtuosen Mathias Heise, et af de største talenter i dansk jazz i mange år, stå i spidsen for big bandet. Særligt fordi Mathias Heise er gået aldeles uimponeret til opgaven. Han ved hvad han vil bruge big bandet til.

Albummet åbner med en melodi tilegnet Mathias Heises mor, Para mi madre, hvor han folder en smuk og festlig melodi ud i valsetempo, der får yderligere luft under vingerne af nogle forrygende soli fra Gerard Presencer på flugelhorn og Nicolai Schultz på fløjte. Pladens andet nummer, Hjernesuppe, er big band blæs for alle pengene, der suppleres med syret sang fra basunisten Jakob Munck. Pladens titelnummer, Bæstet, handler om at tæmme det store big band, hvilket ikke er noget problem for Heise, der med stor selvfølgelighed får indfanget og styret det store dyr.

Mathias Heise er gået til opgaven med en overbevisende modenhed. I alle solostykkerne spiller han med en let ligefremhed. Sansen for melodiens betydning samtidig med at big bandet bliver udfordret lykkes til fulde. Heise har tidligere lavet et par albums med gruppen Quadrillion, hvor det pågående jazz er en vigtig del. Den er ikke glemt på The Beast, hvor han har fundet en af de første kompositioner, Sudden Ascent frem, som også var titlen på Quadrillion debutpladen fra 2014. Her har saxofonisten Hans Ulrik en knivskarp solo, der passer godt ind i Heises verden.

Big Bandet og Heise er som skabte for hinanden. Han er god til at bevare overblikket, hvilket big bandet besvarer med en sublim præstation under ledelse af Nikolai Bøgelund. Bæstet - The Beast er åbenbaring i dansk jazz. En vellykket forening af det gamle etablerede big band og den unge virtuos, der kan samle et publikum på tværs af generationer. Der hvor det “bare” handler om den gode musik. Hurra for Mathias Heise og DR Big Band - og kom så afsted og få hørt dem eller køb pladen.
Bonusinfo:
Mathias Heise og big bandet spiller i Heises hjemby, Rødovre på Viften d. 9. okt. Herefter venter Musikhuset i Rønne d. 10. okt. DR Koncerthuset d. 11. okt. og Tversted Jazzy Days d. 13. okt.

Ingen kommentarer: