lørdag, juni 18, 2011

Ensemble MidtVest & Carsten Dahl: Synesthesia & Metropolis (Exlibris)

Carsten Dahl i den klassiske verden
 Siden januar 2007 har Carsten Dahl fungeret som kunstnerisk konsulent for det klassiske Ensemble MidtVest. I stedet for noder er det andre værdier som Dahl og ensemblets musikere har med i baggagen når de tager afsted sammen. Nu foreligger der endelig dokumentation for dette unikke samarbejde mellem jazzmusikeren og improvisatoren Dahl og musikerne der ellers er uddannet til at spille efter noder.
De har efterhånden lavet adskillige projekter sammen der ofte er mundet ud i koncerter. På den aktuelle plade præsenteres vi for to af projekterne og hvilke projekter! Den første er Synesthesia, hvor musikerne uden noder blev stillet overfor spørgsmål som: Hvorfor spiller jeg? De er gået på opdagelse og har undersøgt samsansningens mysterium. Beskrevet umulighedernes muligheder i menneskets åndelige kraft og oversat det til musik. I 14 dele der bevæger sig fra tårefremkaldende smukt til sønderrivende råt åbner de klassiske musikere op for nye kunstneriske kilder, som de næpe anede de havde. Carsten Dahl har efterredigeret og bearbejdet musikken i respekt for det oprindelige. Det er der kommet et fantastisk værk ud af.
Den anden plade er ny musik der er lavet af Carsten Dahl til Fritz Langs klassiske science fiction stumfilm Metropolis. Noget af musikken er fuldt nedskrevet mens andre dele er improviseret. Her suppleres Ensemble MidtVest af operasangerinden Tina Kiberg og MidtVest Pigekoret. Det ville selvfølgelig være dejligt hvis filmen var med. Men når musikken skal stå alene lykkes det alligevel. Der hersker en dyster undergangsstemning, der bla. trækker på elementer fra klassisk amerikansk filmmusik. Det er berusende smukt, når Dahl fletter de mange forskellige elementer sammen til en sammenhængende enhed.
Ensemble MidtVest og Carsten Dahl har lavet en meget anbefalelsesværdig plade der kan interessere et stort publikum
Bonusinfo:
Når der er kammermusikfestival på Nørre Vosborg ved Holstebro i dagene 30. juni til 3. juli med Ensemble MidtVest spiller de bla. sammen med Henrik Frisk (laptop). Han spiller også saxofon i bla. lim
Ensemble MidtVest: www.ensemblemidtvest.dk

Ingen kommentarer: