tirsdag, juni 21, 2011

Musikalske Portrætter - Fotografier og fortællinger af Jan Persson, skrevet af Mia Fuglsang Holm (Forlaget Ajour)

Mytiske jazzfotos og historien bag
 Et jazzfoto er først et rigtigt jazzfoto når det er sort/hvid. Det er der mange årsager til. En af grundene er at jazzen bragede igennem i de år, hvor billeder var sort/hvide og billeder blev til i et mørkekammer. Jazzstjernerne fra dengang er dem vi i dag betragter som udødelige legender (som så for de flestes vedkommende viste sig at være ret dødelige, når det kom til livet udenfor jazzen). Men musikken lever og det gør billederne fra samme periode i lige så høj grad. Vi har i Danmark haft flere fotografer der har taget legendariske billeder af jazzmusikere. Den måske største er Jan Persson. Han har også sin andel i grunden til at et godt (klassisk) jazzfoto er sort/hvid.
Bill Evans, Miles Davis, Count Basie og Stan Getz er blot nogle få eksempler på nogle af de stjerner som Jan Persson har taget ikonografiske billeder af. I indfangelsen af øjeblikket er det lykkedes Jan Persson at tage nogle billeder der fortæller og bygger myter om den enkelte kunstner.
Hans billeder er allerede med i mange jazzbøger. I den nye bog der er skrevet af Mia Fuglsang Holm fortæller Jan Persson selv historien om en række billeder udvalgt af forfatteren. Billeder af Chet Baker, Oscar Peterson og Louis Armstrong som er set så ofte før, får Perssons egen historie om tilblivelsen med på vejen. Selv om der er nogle skønhedsfejl undervejs er historierne levende fortalt og gengivet.
I 1965 udkom Af jazzens billedbog, hvor Persson havde taget alle billederne og Børge Roger Henrichsen fortalte om kunstnerne. En bog der klart kan anbefales - men som i dag når man sidder med den nye bog også blegner noget (selv om mit eksemplar er velholdt). Nye indscannings- og trykkemetoder giver de gamle billeder en skarpere detaljerigdom. Derfor er den nye bog en fornøjelse at lade øjnene hvile henover. Der er også flere rockstjerner med. Bla. nogle forrygende billeder af en meget ung Eric Clapton i Cream i 1967 og Rolling Stones i Århus i 1970.
Bogen er et værdigt og flot dokument over en stor fotokarriere.
Bonusinfo:
Center for Dansk Jazzhistorie på Aalborg Universitet har netop modtaget 100.000 kr. af Det Obelske Familiefond til indkøb af 12.000 af Jan Perssons væsentligste fotos der de sidste 5-6 år er blevet digitaliseret. Planen er at billederne skal gøres tilgængelige på CDJ's hjemmeside.
www.forlagetajour.dk/shop/musikalske-portraetter-884p.html

Ingen kommentarer: