mandag, juni 13, 2011

Stork: Stork (ILK)

Ambitiøst, storladent og modigt
 Det er et ambitiøst, storladent og modigt album som Simon Toldam har lavet med orkestret STORK. Sekstetten er med en række af den danske jazzundergrunds stærkeste navne. Toldam sidder ved pianoet og har skrevet musikken.
Det er på ingen måde let tilgængelig musik som Toldam præsenterer. Han har tidligere med Sekten, Prügelknabe og Han Bennink Trio på meget forskellige måder vist, at det ikke er midterrabatten han har lyst til at køre på. Stork er endnu et eksempel.
Ensemblesammensætningen er en væsentlig faktor for det vi kommer til at høre. Toldam har her haft en meget heldig hånd. Erfarne folk som Sture Ericson på altsax og basklarinet, Peter Bruun på trommer og Nils Davidsen på bas er sammen med de yngre blæsere Jimmy Nyborg på trompet og Maria Bertel på trombone. Svenskeren Sture Ericson spiller som ingen andre. Han er en helt særlig oplevelse. Han spiller løssluppent frit og har som Ornette Coleman nogle tekniske evner der sætter ham i stand til at komme steder som man ikke troede var muligt.
På trods af at det "kun" er en sekstet formår Toldam at få dem til, at lyde som et helt symfoniorkester på udflugt en begivenhedsrig dag, hvor intet er som det plejer. De trykker den af i avantgardistiske vendinger. Holder fri fra noderne og vender så tilbage til det nedskrevne og planlagte. Toldam er en af de mest spændende nutidskomponister vi har i dag. Han trækker hæmningsløst på inspiration fra forskellige genrer. Han appellerer både til det nysgerrige jazzpublikum med en smag for den frie lyd og tone, samt til publikummet med interesse for ny kompositionsmusik.
Bonusinfo:
Pladen udkommer også i et lille oplag på vinyl med hjemmelavede muleposecovers: www.youtube.com/watch?v=8ANAJ6w-qpE&feature=player_embedded
ILK: ilkmusic.com

Ingen kommentarer: