Summersession på Vallekilde Højskole er efterhånden et legendarisk sommerindslag. Verdenskendte jazzmusikere underviser og øser af deres viden til danske jazzmusikere. Bassisten Lennart Ginman er stævneleder på projektet. I år er det stilistisk set en bred vifte af musikere. Fra Norge kommer sangerinden Sidsel Endresen sammen med sin programmør Jan Bang. Fra USA kommer vibrafonisten Bobby Hutcherson, som sidst var i Danmark i 2003, hvor han optrådte sammen Herbie Hancock på Copenhagen Jazzfestival. Desuden kommer de to amerikanske trommeslagere, som nærmest kan deles i old school, Louis Bellson og new school, Jeff Ballard. Du kan se mere om programmet og tilmelding ::HER:: Stævnet løber af stablen i perioden 8. august til 15. august.
Så er det endelige program til Copenhagen Jazzfestival offentliggjort, og sørme om der ikke var et par overraskelser i ærmet. Montmartre i St. Regnegade genopstår! Dog kun for to aftener. Husbassisten NHØP står i spidsen for et orkester bestående af Johnny Griffin (saxofon), Albert Tootie Heath (trommer), Lisa Nilsson (vokal), Didier Lockwood (violin) og Niels Lan Doky (piano). Koncerterne skal munde ud i en film omhandlende det legendariske spillested, og mon ikke der også kommer en plade.
På Copenhagen Jazzhouse er der som altid lagt et bredt og flot program. Fra Danmark kommer Hot'n'spicy, Dalia Faitelson Common Ground og Josefine Cronholm Ibis, som alle har det tilfælles at orkestrene er besat med en del musikere som kommer fra udlandet, med er bosiddende i Danmark.
Nå, men jeg helt forpustet af det store og flotte program, så hvis du vil vide mere, så kig ::HER::
Næste weekend er det for tiende gang tid til SPOT festivallen i Århus. Det er overvejende en rockfestival, men der er også klemt et par godbidder med ny dansk jazz. Jogujo Circuit huserer på den københavnske scene for improvisationsmusik. Deres udtryk bevæger sig i et grænseland mellem dansabel elektronika og eksperimentel improvisationsmusik med jazz som ledsager. Trioens kerne er vibrafon, trompet, guitar og alskens elektronik. Jogujo Circuit er som udgangspunkt eksperimenterende musikere, men flirter gerne med pop-musik. Orkestret har udsendt debutalbummet Close Up Magic på New Green Records.
Malkin Zany er ude på en større rejse i lyd. Medlemmerne har baggrund i henholdsvis hip hop, jazz, drum’n’bass, breakbeat. m.m, men deler nysgerrigheden efter at finde ny lyd, som bl.a. sker med livesampling og store stænk melodi. Det er oprindeligt et orkester, der konsekvent lavede improviseret musik både i øvelokalet og foran publikum. Udfordringen med at lave et album gjorde, at de for en stund samlede sporene fra de mange lydrejser. Debutalbummet Malkin Zany er udkommet her i foråret på homeBrew/April Records.
Du kan se mere om programmet ::HER::
Hvem hulen er POVO? Det spørgsmål stillede jeg ud i luften, herhjemme i stuen, da jeg sad med CD'en Raw Fusion Recordings Presents Inside Scandinavia. På den præsenteres Povo som et lysende stjerneskud på den danske jazzhimmel, og det kan da godt være at de er det, men jeg har aldrig hørt om dem, før nu. Povo består af trompetisten m.m. Lars Vissing, som jeg udemærket kender fra the Orchestra's fænomenale Beats and Big Band og hans eget electronica projekt Briliant Corner. Han samarbejder med Anders Peter Andreasen, som har huseret på den københavnske klubscene som DJ og promoter i flere år. På CD'en Inside Scandinavia er Povo repræsenteret med to spor, som udløste min nysgerrighed. Numrene er en blanding af modal jazz, nu jazz og jazz jazz. Hmmm, måske ikke ikke en vildt præcis beskrivelse. Men musikken kan være et godt udgangspunkt for den gamle jazzer, der gerne vil høre noget nu jazz, uden at det bliver alt for elektronisk og omvendt for den unge, som ikke vil have det alt for jazzet. Sangen We are Povo er med tekst af Trine-Lise Væring. Du kan høre noget af deres musik ::HER:: http://www.rawfusionrec.com/ Der skulle være en hel CD på vej med Povo, og den vil jeg selvfølgelig vende tilbage til.
Lars Vissing er en vidtfavnende herre. Han var, som nævnt med på The Orchestra's Beats and Big Band, hvor han stod for beats og trompet på nogle af numrene. I 1998 udsendte han på Thomas Blachmans ManRec, den rent elektroniske plade Brilliant Corner. Han har arbejdet i rene jazzsammenhænge, med f.eks. Søren Siegumfeldt Eriksen, Copenhagen Art Ensemble, Fredrik Lundin og Jan Kaspersen. Men ved siden af det, har han også bedrevet det som sessionmusiker i popverdenen, hvor f.eks. B-Boys, Nice Little Penguins, Drori-Hansen Furniture, Maria Montell og Christian har benyttet ham. Lars Vissing er på ingen måde nem at sætte i bås, hip hopperne Malk De Koijn, særlingen Senor Coconut og houseduoen Puddu Varano har også haft Hr. Vissing inde over deres plader.
I sidste uge var det jazzfestivallerne der fik sommerfornemmelserne op i mig, men der er jo også EM i foldbold, Tour De France og OL, som kan få sveden frem på panden. Som opvarmning til cykelturen kan vi nu få vores allesammens cykelterapeut Jørgen Leth på plade. Exlibris udsendt pladen Han er nu malet blå, hvor Jonas Engberg (kendt fra Malkin Zany) og Abdullah S (kendt fra Jokeren) har sat musik til gamle Jørgen Leth digte. Leth's beroligende stemme behager os i selskab med sløve triphop beats og selvfølgelig jazzede elementer. Jørgen Leth er jo gammel jazzanmelder.
lørdag, maj 29, 2004
JAZZNYT UGE 22 2004
Trommeslageren Elvin Jones er død, han døde d. 18. maj 2004 på Manhattan. Han blev bedst kendt som medlem af John Coltrane's klassiske kvartet, i årene 1960-1965. Han medvirkede på nogle af Coltrane's og jazzmusikkens vigtigste indspilninger, som f.eks. Love supreme og Ascension. Elvin Jones var en af jazzens meget indflydelsesrige trommeslagere, han byggede bro mellem hard boppen og avant garden med sit elaststiske spil. I årene før medlemskabet af Coltranekvartetten spillede han bl.a. med Sonny Rollins og Miles Davis. Ellers var han med, hvor det skete i 60'erne, han spillede med på Wayne Shorters tidlige Blue Note indspilninger, og nåede omkring så fine og meget forskellige folk som Rahasaan Roland Kirk, Freddie Hubbard, Joe Henderson, Grant Green, Duke Ellington, Bill Evans, Eric Dolphy, Kenny Burrell og Ornette Coleman. i årene fra 68-73 lavede han en stribe soloindspilninger for Blue Note, hvor bl.a. livepladerne Live at The Lighthouse vol. 1 og 2 stikker ud. Hele molevitten er udsendt af Mosaic som en meget rost 8-dobbelt boks.
Elvin Jones' solokarriere begyndte allerede i 1961 med udsendelsen af Elvin!, hvor hans brødre Hank og Thad Jones medvirkede. I hans senere år havde han gruppen Jazzmachine, og spillede med unge folk som Nicholas Payton, Joshua Redman og Stefano Di Battista. Jones optrådte så sent som to uger før sin død, hvor han havde en iltbeholder med på scenen. Han var desuden på programmet til flere af sommerens jazzfestivaller.
Saxofonisten John Tchicai medvirker på en tributeplade til Miles Davis, der hedder Yo Miles! (Cuneiform Records). Det er San Francisco musikerne Henry Kaiser og Wadada Leo Smith der stå bag projektet, som koncenterer sig om Miles Davis' elektriske udladninger. Tchicai spiller i en line up med bl.a. Greg Osby og ROVA Sax Quartet.
Ugens gratis MP3 download er fra Bop City Records. Horace Silver er tilbage på banen igen både live og på plade. Nummeret er en frisk funky sag, der hedder Skunky Funky Blues, og er umiskendelig Horace Silver, og iøvrigt med sang. Du finder sangen ::HER::
Sommeren er vel nærmest lige om hjørnet, og den står som altid i jazzfestivallernes tegn. Skal du ud i Europa er der rig mulighed for at komme til at høre verdensklassejazz. De amerikanske kunstnere lægger deres turnéer lige akkurat så det passer med festivallerne. De kan i løbet af den lille måneds tid, festivallerne løber af stablen, tjene mere end de gør på et helt år i USA. Her er en guide til nogle af de europæiske festivaller.
28. juni – 11. juli
Jazz Fest Wien, Østrig.
30. juni -13. juli
Jazz À Vienne, Frankrig.
2. juli – 4. juli
Jazz Baltica, Tyskland.
2. juli – 11. juli
Copenhagen Jazz Festival, Danmark
2. juli -11. juli
Estoril Park Jazz On A Summer Day, Portugal.
2. juli – 17. juli
Montreux Jazz Festival, Schweiz.
8. juli – 18. juli
International Istanbul Jazz Festival, Tyrkiet.
9. juli – 11. juli
North Sea Jazz Festival, Holland.
9. juli – 18. juli
Umbria Jazz, Italien.
10. juli – 17. juli
Aarhus International Jazz Festival, Danmark.
11. juli -17. juli
Vitoria-Gasteiz Jazz Festival, Spanien.
12. juli – 17. juli
Molde Jazz, Norge.
17. juli -24. juli
Stockholm Jazz Festival, Sverige.
1. august – 15. august
Marciac Jazz Festival, Frankrig.
Det er jo skønt med al det jazz, men husk at jazz er ikke nogen Filur is, noget man kun indtager om sommeren. Niks, når sommeren er ovre, vender vi tilbage til vore mørke, varme og hyggelige jazzklubber. Nå, men lad os nu få lidt sol. Hvad der sker i jazzklubberne i det ganske land til den tid, vender jeg tilbage til.
Efteråret byder på mange spændende udgivelser. F.eks. kommer der nyt fra Dr. Lonnie Smith, og han har jo ikke just været alt for aktiv, rent plademæssigt i de senere år. Ellers er der nyt i vente fra Patricia Barber, Charlie Haden, Alice Coltrane, Jan Garbarek, Yellowjackets, Jacky Terrason og Jason Moran. I meget nær fremtid er nyt fra Kenny Baron og Powerjazztrioen Medeski, Martin & Wood.
What Is Jazz? Spørgsmålet stilles af Copenhagen Jazzgang, som heldigvis gør det hele lidt nemmere ved selv at svare på det. Svaret er Nu Jazz (Nu kan udtales på både dansk og engelsk). Nu Jazz er dansabel jazz, der er iblandet elementer af Electronica. Fra d. 25. maj til den 29. maj afholder Copenhagen Jazzgang en festival på Christiania, i samarbejde med Christiania Jazz-Club. Her præsenteres der dansk, svensk og norsk Nu Jazz. Du kan se det samlede program ::HER:: Der er flere navne som springer i øjnene på mig: EPO (med August Engkilde), Thomas Hass presents The Society, Universal Funk, Ben Besiakow's A Corner of Jazz og Mikkel Røv Trio med David Dunbar (sidstnævnte kommer fra New Orleans). Hele programmet er selvfølgelig garneret med DJ's, som vil underholde ind imellem. D. 28. maj er der foredrag ved Michael Reinboth, der er DJ og pladeselskabschef for det tyske pladeselskab Compost Records. Selskabet er et af de mest toneangivende selskaber i verden indenfor Nu Jazz, og har stået bag en lang række fænomenale opsamlingsplader (The Future Sound of Jazz, Glücklich etc.) og plader med bl.a. Jazzanova, Kyoto Jazz Massive, Koop og Minus 8. På deres hjemmeside er der mulighed for gratis at downloade en masse MP3'ere. Det gør du ::HER::
Bag Copenhagen Jazzgang findes en række DJ's og musikere, bl.a. Katrine Ring, Tonny Svensson fra Universal Funk, DJ Wunderbaum og Master Fatman. Copenhagen Jazzgangs hjemmeside ::HER::
TDK Video (distribueres af Naxos) har udsendt en DVD med Oscar Peterson. Det drejer sig om en koncertoptagelse fra 1984, hvor han er i selskab med NHØP på bas og Martin Drew på trommer. Koncerten er en Easter Suite for Jazz Trio, der skildrer bibelske hændelser som har tilknytning til påsken.
Pladeselskabet Telarc, som på det seneste har udgivet Monty Alexanders CD Rocksteady, med jazzet reggae, har på deres hjemmeside en ordentlig bunke musik, som man frit kan downloade i mp3 format. Der er bl.a. musik med Michel Camilo, Monty Alexander, Hiromi, The Recline, John Pizzarelli & George Shearing, Jim Hall, Marcus Miller, Ernest Ranglin etc. Du finder musikken ::HER:: God fornøjelse.
Guitaristen Barney Kessel er død, han døde d. 6. maj i San Diego. Barney Kessel var guitarist, i Charlie Christian traditionen. Hans bedrifter strakte sig langt udover jazzmusikken, han medvirkede bl.a. på Beach Boys' Pet Sounds, som af mange rockeksperter betragtes som den bedste plade ever. Desuden spillede han for Elvis Presley og Sam Cooke. Men det var i jazzen han hørte hjemme. Listen er alenlang over de musikere han har spillet for. De fire store sangerinder Anita O'Day, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan og Billie Holiday gjorde brug af ham. Han medvirkede på en lang række Charlie Parker skæringer. Han spillede også med Woody Herman, Oscar Peterson, Dexter Gordon, Sonny Rollins, Artie Shaw, Ben Webster, Lester Young og sådan fortsætter listen. I 60'erne var han flyttet til Hollywood, og lavede en del filmmusik, og han blev af mange anset som tabt for jazzen, men i 80'erne viste han igen sine store kvaliteter, bl.a. i samarbejde med Monty Alexander. Prøv at dykke ned i din pladesamling, og du finder nok et nummer hvor Kessel er med. Han blev firs år.
Steeplechase har udsendt endnu en plade med tenorsaxofonisten Rich Perry. Den hedder East of the sun and west of 2nd Avenue. Det er igen med pianisten Harold Danko, som han har samarbejdet med i mange år. Materialet er standards, og ja East of the sun er med. Iøvrigt er der en artikel om Steeplechase og pladeselskabsdirektøren Nils Winther i All About Jazz's New York udgave i maj måned. Den kan downloades ::HER::
Jeg lovede mere nyt om Masters At Work udgivelsen Latin Verve Sounds i sidste uge, siden har jeg snuset mig frem til, at det er en opsamlingsplade hvor MAW har udvalgt numre med f.eks. Herbie Mann, Cal Tjader og Eddie Palmieri, uden at de har remixet numrene. Dog har de remixet det sidste nummer på pladen.
Til sidst er der herlige nyheder til dem som skal til Århus internationale Jazzfestival. I Musikhuset kommer der en perlerække af kunstnere på besøg. Terence Blanchard, Al Jarreau, Branford Marsalis, Milton Nascimento, Lizz Wright og ikke mindst pianisten Jacky Terrason, som efter min mening har lavet en af de bedste Klavertrio plader i de senere år; Smile som Blue Note udgav i 2002. Du kan læse mere om arrangementerne ::HER:: Programmet byder også på danske godbiddder i form af specielt Jan Kaspersen og Hans Esbjerg.
Husk iøvrigt at der jazz, blues og klassisk plademesse i Musikhuset på Kr. Himmelfartsdag. Se mere ::HER::
Elvin Jones' solokarriere begyndte allerede i 1961 med udsendelsen af Elvin!, hvor hans brødre Hank og Thad Jones medvirkede. I hans senere år havde han gruppen Jazzmachine, og spillede med unge folk som Nicholas Payton, Joshua Redman og Stefano Di Battista. Jones optrådte så sent som to uger før sin død, hvor han havde en iltbeholder med på scenen. Han var desuden på programmet til flere af sommerens jazzfestivaller.
Saxofonisten John Tchicai medvirker på en tributeplade til Miles Davis, der hedder Yo Miles! (Cuneiform Records). Det er San Francisco musikerne Henry Kaiser og Wadada Leo Smith der stå bag projektet, som koncenterer sig om Miles Davis' elektriske udladninger. Tchicai spiller i en line up med bl.a. Greg Osby og ROVA Sax Quartet.
Ugens gratis MP3 download er fra Bop City Records. Horace Silver er tilbage på banen igen både live og på plade. Nummeret er en frisk funky sag, der hedder Skunky Funky Blues, og er umiskendelig Horace Silver, og iøvrigt med sang. Du finder sangen ::HER::
Sommeren er vel nærmest lige om hjørnet, og den står som altid i jazzfestivallernes tegn. Skal du ud i Europa er der rig mulighed for at komme til at høre verdensklassejazz. De amerikanske kunstnere lægger deres turnéer lige akkurat så det passer med festivallerne. De kan i løbet af den lille måneds tid, festivallerne løber af stablen, tjene mere end de gør på et helt år i USA. Her er en guide til nogle af de europæiske festivaller.
28. juni – 11. juli
Jazz Fest Wien, Østrig.
30. juni -13. juli
Jazz À Vienne, Frankrig.
2. juli – 4. juli
Jazz Baltica, Tyskland.
2. juli – 11. juli
Copenhagen Jazz Festival, Danmark
2. juli -11. juli
Estoril Park Jazz On A Summer Day, Portugal.
2. juli – 17. juli
Montreux Jazz Festival, Schweiz.
8. juli – 18. juli
International Istanbul Jazz Festival, Tyrkiet.
9. juli – 11. juli
North Sea Jazz Festival, Holland.
9. juli – 18. juli
Umbria Jazz, Italien.
10. juli – 17. juli
Aarhus International Jazz Festival, Danmark.
11. juli -17. juli
Vitoria-Gasteiz Jazz Festival, Spanien.
12. juli – 17. juli
Molde Jazz, Norge.
17. juli -24. juli
Stockholm Jazz Festival, Sverige.
1. august – 15. august
Marciac Jazz Festival, Frankrig.
Det er jo skønt med al det jazz, men husk at jazz er ikke nogen Filur is, noget man kun indtager om sommeren. Niks, når sommeren er ovre, vender vi tilbage til vore mørke, varme og hyggelige jazzklubber. Nå, men lad os nu få lidt sol. Hvad der sker i jazzklubberne i det ganske land til den tid, vender jeg tilbage til.
Efteråret byder på mange spændende udgivelser. F.eks. kommer der nyt fra Dr. Lonnie Smith, og han har jo ikke just været alt for aktiv, rent plademæssigt i de senere år. Ellers er der nyt i vente fra Patricia Barber, Charlie Haden, Alice Coltrane, Jan Garbarek, Yellowjackets, Jacky Terrason og Jason Moran. I meget nær fremtid er nyt fra Kenny Baron og Powerjazztrioen Medeski, Martin & Wood.
What Is Jazz? Spørgsmålet stilles af Copenhagen Jazzgang, som heldigvis gør det hele lidt nemmere ved selv at svare på det. Svaret er Nu Jazz (Nu kan udtales på både dansk og engelsk). Nu Jazz er dansabel jazz, der er iblandet elementer af Electronica. Fra d. 25. maj til den 29. maj afholder Copenhagen Jazzgang en festival på Christiania, i samarbejde med Christiania Jazz-Club. Her præsenteres der dansk, svensk og norsk Nu Jazz. Du kan se det samlede program ::HER:: Der er flere navne som springer i øjnene på mig: EPO (med August Engkilde), Thomas Hass presents The Society, Universal Funk, Ben Besiakow's A Corner of Jazz og Mikkel Røv Trio med David Dunbar (sidstnævnte kommer fra New Orleans). Hele programmet er selvfølgelig garneret med DJ's, som vil underholde ind imellem. D. 28. maj er der foredrag ved Michael Reinboth, der er DJ og pladeselskabschef for det tyske pladeselskab Compost Records. Selskabet er et af de mest toneangivende selskaber i verden indenfor Nu Jazz, og har stået bag en lang række fænomenale opsamlingsplader (The Future Sound of Jazz, Glücklich etc.) og plader med bl.a. Jazzanova, Kyoto Jazz Massive, Koop og Minus 8. På deres hjemmeside er der mulighed for gratis at downloade en masse MP3'ere. Det gør du ::HER::
Bag Copenhagen Jazzgang findes en række DJ's og musikere, bl.a. Katrine Ring, Tonny Svensson fra Universal Funk, DJ Wunderbaum og Master Fatman. Copenhagen Jazzgangs hjemmeside ::HER::
TDK Video (distribueres af Naxos) har udsendt en DVD med Oscar Peterson. Det drejer sig om en koncertoptagelse fra 1984, hvor han er i selskab med NHØP på bas og Martin Drew på trommer. Koncerten er en Easter Suite for Jazz Trio, der skildrer bibelske hændelser som har tilknytning til påsken.
Pladeselskabet Telarc, som på det seneste har udgivet Monty Alexanders CD Rocksteady, med jazzet reggae, har på deres hjemmeside en ordentlig bunke musik, som man frit kan downloade i mp3 format. Der er bl.a. musik med Michel Camilo, Monty Alexander, Hiromi, The Recline, John Pizzarelli & George Shearing, Jim Hall, Marcus Miller, Ernest Ranglin etc. Du finder musikken ::HER:: God fornøjelse.
Guitaristen Barney Kessel er død, han døde d. 6. maj i San Diego. Barney Kessel var guitarist, i Charlie Christian traditionen. Hans bedrifter strakte sig langt udover jazzmusikken, han medvirkede bl.a. på Beach Boys' Pet Sounds, som af mange rockeksperter betragtes som den bedste plade ever. Desuden spillede han for Elvis Presley og Sam Cooke. Men det var i jazzen han hørte hjemme. Listen er alenlang over de musikere han har spillet for. De fire store sangerinder Anita O'Day, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan og Billie Holiday gjorde brug af ham. Han medvirkede på en lang række Charlie Parker skæringer. Han spillede også med Woody Herman, Oscar Peterson, Dexter Gordon, Sonny Rollins, Artie Shaw, Ben Webster, Lester Young og sådan fortsætter listen. I 60'erne var han flyttet til Hollywood, og lavede en del filmmusik, og han blev af mange anset som tabt for jazzen, men i 80'erne viste han igen sine store kvaliteter, bl.a. i samarbejde med Monty Alexander. Prøv at dykke ned i din pladesamling, og du finder nok et nummer hvor Kessel er med. Han blev firs år.
Steeplechase har udsendt endnu en plade med tenorsaxofonisten Rich Perry. Den hedder East of the sun and west of 2nd Avenue. Det er igen med pianisten Harold Danko, som han har samarbejdet med i mange år. Materialet er standards, og ja East of the sun er med. Iøvrigt er der en artikel om Steeplechase og pladeselskabsdirektøren Nils Winther i All About Jazz's New York udgave i maj måned. Den kan downloades ::HER::
Jeg lovede mere nyt om Masters At Work udgivelsen Latin Verve Sounds i sidste uge, siden har jeg snuset mig frem til, at det er en opsamlingsplade hvor MAW har udvalgt numre med f.eks. Herbie Mann, Cal Tjader og Eddie Palmieri, uden at de har remixet numrene. Dog har de remixet det sidste nummer på pladen.
Til sidst er der herlige nyheder til dem som skal til Århus internationale Jazzfestival. I Musikhuset kommer der en perlerække af kunstnere på besøg. Terence Blanchard, Al Jarreau, Branford Marsalis, Milton Nascimento, Lizz Wright og ikke mindst pianisten Jacky Terrason, som efter min mening har lavet en af de bedste Klavertrio plader i de senere år; Smile som Blue Note udgav i 2002. Du kan læse mere om arrangementerne ::HER:: Programmet byder også på danske godbiddder i form af specielt Jan Kaspersen og Hans Esbjerg.
Husk iøvrigt at der jazz, blues og klassisk plademesse i Musikhuset på Kr. Himmelfartsdag. Se mere ::HER::
lørdag, maj 15, 2004
Martin Lutz Group: The Journey of the sledgedog and the camel (Rova)
Martin Lutz Group er et nyt skud på den danske jazzhimmel. De spiller noget så eksotisk som afro nordisk souljazz. Men det er kun i teorien at det lyder eksotisk, for på deres CD The journey of the sledgedog and the camel, folder der sig en behagelig omgang swingende groovy og melodisk jazz ud. Tonen er ganske rigtigt den nordiske, pianisten Martin Lutz har både en tenor- og en altsaxofonist i ensemblet, og de skaber et fyldigt lydbillede, som giver en god bund for det velafstemte klaverspil. Jeg vil ikke rubricere musikken, for den er original, men mere for at pejle dig ind på hvad du kan vente når du hører CD'en, så er det vel nærmest et sammenstød af Abdullah Ibrahim, Jan Johansson og Horace Silver. Ikke værst, ja nærmest ret fedt. CD'en distribueres af mislabel eller kan bestilles.
fredag, maj 07, 2004
JAZZNYT UGE 20 2004
Roskilde Festivallen har lige offentliggjort det samlede program. For de jazzinteresserede er der også et par ting på programmet. Nordmanden Bugge Wesseltoft, som for nylig udsendte det fænomenale album Film ing, optræder med sin intelligente blanding af jazz, house og orientalsk musik. Matthew Herbert Big Band udsendte sidste år en CD, hvor big band genren blev redefineret, med input af politisk agitation og samplinger af hverdagslyde. Nu kan de opleves live med Matthew Herberts kone Dani Siciliano og Jamie Lidell på vokal. Desuden er der mulighed for at opleve den amerikanske DJ Louie Vega, i selskab med med nimandsorkestret Elements of Life. Musikken er en blanding af bossanova, samba, jazz, afro-groove og house. Louie Vega er til daglig en del af DJ makkerparret Masters At Work, hvor de bl.a. har samarbejdet med Eddie Palmieri, George Benson, Roy Ayers og Tito Puente. Desuden har de remixet for for så forskellige folk som Incognito og Janet Jackson. Inden for kort tid kommer der en ny CD fra Masters At Work kaldet Latin Verve Sounds. Jeg har ikke kunnet finde oplysninger om indholdet, men udfra titlen, gætter jeg at det nok er et remixerdyk i Verves Latin bagkatalog. Jeg vender tilbage med mere om den plade.
DK4 sender i perioder flere jazzudsendelser. I næste uge er der mulighed for (gen)opleve følgende programmer. Søndag d. 9. maj kl. 14.30 er der Musikalsk Talkshow med Cæcilie Nordby, hvor hun optræder i selskab med Carsten Dahl, Lars Danielsson samt en strygekvartet fra DR's Underholdningsorkester. Tirsdag d. 11. maj kl. 19.00 er der Jazzlounge med Paven, der vandt Dansk Jazzforbunds Ung Jazz konkurrence sidste år. Det er en basløs trio, bestående af guitar, sax og trommer. Senere om tirsdagen kl. 22.15 er der Musikalsk Talkshow med Thulla. Torsdag d. 13. maj kl. 19.00 er der Jazzlounge med Morten Christian Trio, der er inspireret af Pat Metheny, Kurt Rosenwinkel, Brian Blade og Wayne Shorter. Tirsdag d. 18. maj kl. 22.15 er der Musikalsk Talkshow med Hugo Rasmussen, hvor hans sambo Thulla igen kan opleves. Det er da vildt imponerende med så meget jazz på en dansk TV kanal .
Skal du til bryllup i den kommende uge...hø hø. Hvis du skal, så har Verve udsendt The Wedding Album, med romantiske jazztoner, fra Ella, Louis, Billie og Etta. Så bliver du træt af musikken til brylluppet, så tag denne CD med i baglommen, og hiv den frem, når folk trænger til at swinge på den rigtige måde.
Jazz Journalists Association's Eighth annual Jazz Awards løber af stablen i New York d. 15. juni. Listen over de nominerede er netop offentliggjort. Den kan ses :her: Med danske øjne er der en enkelt interessant nominering. I kategorien med den fine titel, Jazz Reissue of the year, Boxed set finder man Steeplechase's udgivelse Dexter Gordon, The complete Trio & Quartet Studio Recordings. Det er et ottedobbelt monstrum, med indspilninger fra 1974-1976. Både NHØP og Alex Riel er naturligvis med. Udover de 40 kategorier, er der desuden prisen Discretionary Awards for Services To And Beyond Jazz. Udover Studieteknikeren Rudy Van Gelder, er f.eks. Dr. Paul Martin og Dr. Margaret Ray nomineret. Det var de to læger, som behandlede trommeslageren Billy Higgins for levercancer. Han døde godt nok d. 3. maj 2001 af selvsamme sygdom, men jazzjournalisterne synes nok alligevel...
Nu jeg er ved dødsfald, så døde Anthony "Tuba Fats" Lacen tidligere i år. Han var med til at danne Dirty Dozen Brass Band. D. 11. maj udsendes hyldesten Funeral for a Friend, hvor DDBB genskaber den klassiske New Orleans begravelse på plade. Pladen blev indspillet kort før "Tuba Fats" døde. For kort siden udsendte DDBB også Live CD'en We got robbed! hvor de fejrer deres 25 års jubilæum med en koncert fra N'awlinz klubben TwiRoPa. Der er lagt op til fest.
Charlie Hunter er en travl mand, ikke nok med at han skal holde styr på otte strenge på sin guitar, han sprøjter også musik ud i en konstant strøm. Til juni er der en ny Trio CD klar med ham. Den hedder Friends seen and unseen. Desuden er der mulighed for gratis, at downloade hele tre nye albums på hans hjemmeside. En solo CD, en duo CD og en CD med med bandet T.J. Kirk, hvor Charlie Hunter er medlem. Bandnavnet er en hyldest til Thelonious Monk, James Brown og Rahsaan Roland Kirk. Find de gratis plader :her:
Trommeslageren Billy Cobham fylder 60 år d. 16. maj. Han er kaldt fusionsmusikkens største trommeslager. På indspilninger med bl.a. Miles Davis og Mahavishnu Orchestra i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne var han blandt de første trommeslagere der blandede jazztrommeslagerens kompleksisitet med rocktrommeslagerens aggresivitet. Senere i 70'erne var han hustrommeslager for Creed Taylor's CTI pladeselskab, og medvirkede på plader med bl.a. George Benson, Stanley Turrentine, Hubert Laws og Grover Washington Jr. I uge 20 er han på tur i England med gruppen Art of 5, med bl.a. bassisten Ron Carter, som var husbassist for førnævnte CTI. Jo, der er stadig gang i den ældre grydespecialist.
Saxofonisten Pernille Bévort har en ny CD ude på Cope Records. Den hedder My shop, og er hendes fjerde udspil i eget navn. CD'en består af hendes egne kompositioner. På pladen spiller hendes otte mand store orkester Special Edition Ensemble, de uropførte i 2002 musikken på Copenhagen Jazzhouse. Orkestret spiller igen d. 8. maj 2004 på Jazzhouse. I orkestret finder man bl.a. Mariane Bitran på fløjte, Jesper Løvdal på basklarinet og tenorsaxofon og Karsten Bagge på trommer. Pernille Bévort modtog JASAprisen i 2003.
Troublemakers udsender en ny CD d. 1. juni. Det er Blue Note som har opsnappet bandet, de kan betragtes som arvefølgere til St. Germain, der har bevæget sig længere væk fra jazzen.
DK4 sender i perioder flere jazzudsendelser. I næste uge er der mulighed for (gen)opleve følgende programmer. Søndag d. 9. maj kl. 14.30 er der Musikalsk Talkshow med Cæcilie Nordby, hvor hun optræder i selskab med Carsten Dahl, Lars Danielsson samt en strygekvartet fra DR's Underholdningsorkester. Tirsdag d. 11. maj kl. 19.00 er der Jazzlounge med Paven, der vandt Dansk Jazzforbunds Ung Jazz konkurrence sidste år. Det er en basløs trio, bestående af guitar, sax og trommer. Senere om tirsdagen kl. 22.15 er der Musikalsk Talkshow med Thulla. Torsdag d. 13. maj kl. 19.00 er der Jazzlounge med Morten Christian Trio, der er inspireret af Pat Metheny, Kurt Rosenwinkel, Brian Blade og Wayne Shorter. Tirsdag d. 18. maj kl. 22.15 er der Musikalsk Talkshow med Hugo Rasmussen, hvor hans sambo Thulla igen kan opleves. Det er da vildt imponerende med så meget jazz på en dansk TV kanal .
Skal du til bryllup i den kommende uge...hø hø. Hvis du skal, så har Verve udsendt The Wedding Album, med romantiske jazztoner, fra Ella, Louis, Billie og Etta. Så bliver du træt af musikken til brylluppet, så tag denne CD med i baglommen, og hiv den frem, når folk trænger til at swinge på den rigtige måde.
Jazz Journalists Association's Eighth annual Jazz Awards løber af stablen i New York d. 15. juni. Listen over de nominerede er netop offentliggjort. Den kan ses :her: Med danske øjne er der en enkelt interessant nominering. I kategorien med den fine titel, Jazz Reissue of the year, Boxed set finder man Steeplechase's udgivelse Dexter Gordon, The complete Trio & Quartet Studio Recordings. Det er et ottedobbelt monstrum, med indspilninger fra 1974-1976. Både NHØP og Alex Riel er naturligvis med. Udover de 40 kategorier, er der desuden prisen Discretionary Awards for Services To And Beyond Jazz. Udover Studieteknikeren Rudy Van Gelder, er f.eks. Dr. Paul Martin og Dr. Margaret Ray nomineret. Det var de to læger, som behandlede trommeslageren Billy Higgins for levercancer. Han døde godt nok d. 3. maj 2001 af selvsamme sygdom, men jazzjournalisterne synes nok alligevel...
Nu jeg er ved dødsfald, så døde Anthony "Tuba Fats" Lacen tidligere i år. Han var med til at danne Dirty Dozen Brass Band. D. 11. maj udsendes hyldesten Funeral for a Friend, hvor DDBB genskaber den klassiske New Orleans begravelse på plade. Pladen blev indspillet kort før "Tuba Fats" døde. For kort siden udsendte DDBB også Live CD'en We got robbed! hvor de fejrer deres 25 års jubilæum med en koncert fra N'awlinz klubben TwiRoPa. Der er lagt op til fest.
Charlie Hunter er en travl mand, ikke nok med at han skal holde styr på otte strenge på sin guitar, han sprøjter også musik ud i en konstant strøm. Til juni er der en ny Trio CD klar med ham. Den hedder Friends seen and unseen. Desuden er der mulighed for gratis, at downloade hele tre nye albums på hans hjemmeside. En solo CD, en duo CD og en CD med med bandet T.J. Kirk, hvor Charlie Hunter er medlem. Bandnavnet er en hyldest til Thelonious Monk, James Brown og Rahsaan Roland Kirk. Find de gratis plader :her:
Trommeslageren Billy Cobham fylder 60 år d. 16. maj. Han er kaldt fusionsmusikkens største trommeslager. På indspilninger med bl.a. Miles Davis og Mahavishnu Orchestra i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne var han blandt de første trommeslagere der blandede jazztrommeslagerens kompleksisitet med rocktrommeslagerens aggresivitet. Senere i 70'erne var han hustrommeslager for Creed Taylor's CTI pladeselskab, og medvirkede på plader med bl.a. George Benson, Stanley Turrentine, Hubert Laws og Grover Washington Jr. I uge 20 er han på tur i England med gruppen Art of 5, med bl.a. bassisten Ron Carter, som var husbassist for førnævnte CTI. Jo, der er stadig gang i den ældre grydespecialist.
Saxofonisten Pernille Bévort har en ny CD ude på Cope Records. Den hedder My shop, og er hendes fjerde udspil i eget navn. CD'en består af hendes egne kompositioner. På pladen spiller hendes otte mand store orkester Special Edition Ensemble, de uropførte i 2002 musikken på Copenhagen Jazzhouse. Orkestret spiller igen d. 8. maj 2004 på Jazzhouse. I orkestret finder man bl.a. Mariane Bitran på fløjte, Jesper Løvdal på basklarinet og tenorsaxofon og Karsten Bagge på trommer. Pernille Bévort modtog JASAprisen i 2003.
Troublemakers udsender en ny CD d. 1. juni. Det er Blue Note som har opsnappet bandet, de kan betragtes som arvefølgere til St. Germain, der har bevæget sig længere væk fra jazzen.
lørdag, maj 01, 2004
JAZZNYT UGE 19 2004
Allerede nu er der meget der tyder på The Bad Plus' seneste CD Give, bliver en af årets helt store og mest hippe jazzplader. Jeg kan kun anbefale pladen på det kraftigste. Deres ukonventionelle tilgang til det klassiske klavertrio format er forfriskende. De har fået utroligt meget opmærksomhed i jazzmedier over hele verden. Læs bl.a. den interessante artikel som All About Jazz har skrevet: Give The Bad Plus a break. Desuden har bandet en god Weblog, som ofte bliver opdateret. http://thebadplus.blogspot.com/. Som en lille krølle på halen kan jeg allerede nu fortælle at The Bad Plus spiller i Tivolis Glassalen d. 7. juli.
Al Jarreau spiller i Århus til deres International Jazzfestival, nærmere bestemt i Musikhuset d. 11. juli kl. 20.30
Ligeledes kommer Lizz Wright til Århus, hun optræder d. 17. juli. hun udsendte sidste år albummet Salt på Verve.
Blue Note har fået endnu en ny gammel kunstner i stalden. Dr. John udsender d. 13. juli en ny CD. Pladen er en hyldest til New Orleans jazzen. Den har fået titlen N'awlinz Dis Dat D'udda. Han fortolker When the saints go marching in, St. James Infermery og mange andre klassikere. Gæstelisten er lang, Dirty Dozen Brass Band (selvfølgelig), Cyril Neville, Nicolas Payton, Randy Newman, B.B. King, Willie Nelson etc. Allerede nu kan man høre nogle af numrene fra CD'en her N'awlinz Dis Dat D'udda Stilen er umiskendelig Dr. John, og milevidt fra fadbamser-i-plastikkrus-på-det-lokale-torv-Jazz. Kan man ikke vente til d. 13. juli kan jeg anbefale hans CD fra 1999, Duke Elegant, med Ellington fortolkninger. Som er åndsbeslægtet med hans kommende udspil.
Herbie Hancock spiller som bekendt på det Kgl. teater under Copenhagen Jazzfestival. Han skal i maj 2005 spille på The Barbican i London, hvor han får stillet 12 aftener til rådighed, som kan vise hans store og brede evner som jazzperformer. Allerede nu er det belsuttet at han optræder med hans akustiske kvartet, hvor han har tenorsaxofonisten Gary Thomas, bassisten Scott Colley og trommeslageren Terri Lyne Carrington med. Derudover vil han sammen med kvartetten spille musikken fra pladen Gershwins World, i selskab med et symfoniorkester. Læs mere her: http://www.barbican.org.uk/contemporary/17may.htm
Mere Hancocknyt. I 1975 udsendte Columbia livealbummet Flood i Japan. Det var en koncert med Headhunters, pladen bliver nu endelig tilgængelig i resten af verden, nu på CD.
Bassisten Anders Christensen, som på det seneste bl.a. har været på turné med Nikolaj Nørlund, og ellers nok er kendt for sit job som sideman hos trommeslageren Paul Motian, spiller d. 26. maj på Shino's Jazzbar i London, med sig har han Steve Kladestadt på tenorsax, Martin Hathaway på altsax og Gene Caldarazzo på trommer. Martin Hathaway har bl.a. spillet med den engelske rockgruppe Radiohead.
Nikolaj Bentzon og hans Brotherhood spiller også i London i den kommende tid. D. 15. maj kan de opleves på The Jazzcafé
Brasilianeren Eliane Elias som for nylig var i Danmark med sin trio, udsender en ny CD d. 4. maj bestående af standards, bossa novas og to nye sange. Michael Brecker er med som gæstemusiker. Pladen hedder Dreamer og udsendes af Bluebird.
Det allerede nu legendariske boxsæt med Miles Davis og John Coltrane, The Complete Columbia Recordings, bliver genudsendt i en "fattigmands"udgave, hvor indpakningen er knap så luksuriøs. Musikken er den samme. Ligeledes bliver Miles Davis & Gil Evans: Complete Columbia Studio Recordings, Miles Davis: Miles davis Quintet 1965-68, Miles Davis: Complete in silent way sessions og Miles Davis: Complete Bitches Brew sessions udsendt i de mere økonomisk overkommelige udgaver, hvis man da kan sige det om seksdobbelte CDbokse, med eller uden luksusindpakning.
Sidste år fejrede Concord Records deres 30 års fødselsdag med en stor koncert foran 3000 tilskuere under Montreux Jazzfestival. Det er der nu kommet en DVD og CD ud af. WDR Big Band under ledelse af Tom Scott spiller op for sangerne: Diane Schuur, Curtis Stigers, Nnenna Freelon og Patti Austin. Desuden er der også nogle mindre orkestre, med bl.a. Karrin Allyson. Se mere her: Concord Records News
Arturo Sandoval's Trumpet Evolution er lige blevet kåret som Latin Jazz album of the year, ved Billboards latin awards show i Miami. Den Cubanske Salsadronning Celia Cruz, som døde sidste år, løb med al opmærksomheden og fik posthumt tre priser.
Al Jarreau spiller i Århus til deres International Jazzfestival, nærmere bestemt i Musikhuset d. 11. juli kl. 20.30
Ligeledes kommer Lizz Wright til Århus, hun optræder d. 17. juli. hun udsendte sidste år albummet Salt på Verve.
Blue Note har fået endnu en ny gammel kunstner i stalden. Dr. John udsender d. 13. juli en ny CD. Pladen er en hyldest til New Orleans jazzen. Den har fået titlen N'awlinz Dis Dat D'udda. Han fortolker When the saints go marching in, St. James Infermery og mange andre klassikere. Gæstelisten er lang, Dirty Dozen Brass Band (selvfølgelig), Cyril Neville, Nicolas Payton, Randy Newman, B.B. King, Willie Nelson etc. Allerede nu kan man høre nogle af numrene fra CD'en her N'awlinz Dis Dat D'udda Stilen er umiskendelig Dr. John, og milevidt fra fadbamser-i-plastikkrus-på-det-lokale-torv-Jazz. Kan man ikke vente til d. 13. juli kan jeg anbefale hans CD fra 1999, Duke Elegant, med Ellington fortolkninger. Som er åndsbeslægtet med hans kommende udspil.
Herbie Hancock spiller som bekendt på det Kgl. teater under Copenhagen Jazzfestival. Han skal i maj 2005 spille på The Barbican i London, hvor han får stillet 12 aftener til rådighed, som kan vise hans store og brede evner som jazzperformer. Allerede nu er det belsuttet at han optræder med hans akustiske kvartet, hvor han har tenorsaxofonisten Gary Thomas, bassisten Scott Colley og trommeslageren Terri Lyne Carrington med. Derudover vil han sammen med kvartetten spille musikken fra pladen Gershwins World, i selskab med et symfoniorkester. Læs mere her: http://www.barbican.org.uk/contemporary/17may.htm
Mere Hancocknyt. I 1975 udsendte Columbia livealbummet Flood i Japan. Det var en koncert med Headhunters, pladen bliver nu endelig tilgængelig i resten af verden, nu på CD.
Bassisten Anders Christensen, som på det seneste bl.a. har været på turné med Nikolaj Nørlund, og ellers nok er kendt for sit job som sideman hos trommeslageren Paul Motian, spiller d. 26. maj på Shino's Jazzbar i London, med sig har han Steve Kladestadt på tenorsax, Martin Hathaway på altsax og Gene Caldarazzo på trommer. Martin Hathaway har bl.a. spillet med den engelske rockgruppe Radiohead.
Nikolaj Bentzon og hans Brotherhood spiller også i London i den kommende tid. D. 15. maj kan de opleves på The Jazzcafé
Brasilianeren Eliane Elias som for nylig var i Danmark med sin trio, udsender en ny CD d. 4. maj bestående af standards, bossa novas og to nye sange. Michael Brecker er med som gæstemusiker. Pladen hedder Dreamer og udsendes af Bluebird.
Det allerede nu legendariske boxsæt med Miles Davis og John Coltrane, The Complete Columbia Recordings, bliver genudsendt i en "fattigmands"udgave, hvor indpakningen er knap så luksuriøs. Musikken er den samme. Ligeledes bliver Miles Davis & Gil Evans: Complete Columbia Studio Recordings, Miles Davis: Miles davis Quintet 1965-68, Miles Davis: Complete in silent way sessions og Miles Davis: Complete Bitches Brew sessions udsendt i de mere økonomisk overkommelige udgaver, hvis man da kan sige det om seksdobbelte CDbokse, med eller uden luksusindpakning.
Sidste år fejrede Concord Records deres 30 års fødselsdag med en stor koncert foran 3000 tilskuere under Montreux Jazzfestival. Det er der nu kommet en DVD og CD ud af. WDR Big Band under ledelse af Tom Scott spiller op for sangerne: Diane Schuur, Curtis Stigers, Nnenna Freelon og Patti Austin. Desuden er der også nogle mindre orkestre, med bl.a. Karrin Allyson. Se mere her: Concord Records News
Arturo Sandoval's Trumpet Evolution er lige blevet kåret som Latin Jazz album of the year, ved Billboards latin awards show i Miami. Den Cubanske Salsadronning Celia Cruz, som døde sidste år, løb med al opmærksomheden og fik posthumt tre priser.
Abonner på:
Opslag (Atom)