torsdag, december 20, 2007

Årets bedste danske jazzplader 2007


Der udkommer rigtigt mange plader for tiden, på trods af pladebranchekrise og anden elendighed. Musikerne holder heldigvis ikke op med at lave musik, bare fordi at pladebranchens store selskaber er presset på det lukrative pophitmarked.
Pophits og jazz er ikke noget der hænger sammen, så jazzelskerne kan stadig glæde sig over at der bliver lavet albums. Om man så downloader dem eller vil have dem som CD eller LP er ligegyldigt, bare vi får lov til at være i selskab med dem i 50-70 minutter, hvor de får tid til at fortælle deres musikalske historie til os.
De danske jazzmusikere har aldrig nogensinde været så mange, spillet så meget forskelligt, lavet så mange koncerter og udgivet så mange plader. Hvilket jo er herligt, når man laver en blog der primært beskæftiger sig med dansk jazz. Jeg har hørt mange af de danske jazzplader der er udkommet i 2007, ikke alle, men dog alligevel så mange at jeg vover at lave en liste over de 10 bedste danske jazzplader fra året 2007.
Tak til alle jer som har fulgt min blog i det forgangne år. Til min store fornøjelse, kan jeg se at der bliver flere og flere af jer :-)
Vi ses igen i 2008!

Niels Lyhne Løkkegaard: Light Airborne (Calibrated)
-han er allerede præmieret for denne plade, som bæres af store kompositoriske evner, der er kombineret med en idérigdom og evne til at spille den fede sax.

Lars Winther Trio: Nordic by nature (Your Favorite Records)
-et frisk pust fra denne unge trio, der kommer til at blive meget større end de er nu.

Jakob Bro: Pearl river (Loveland Records)
-Mr. Bro har nogle gode venner i New York, så det er dem han bruger på denne plade. At vennerne bla. hedder Motian og Cheek skader ikke, når man samtidig er istand til at lave noget musik der udfordrer dem.

Consul Pepsi & The Sweet Thunder Poetry Parade (Buchanan)
-blandingen af Peter Laugesens stemme og digte, klassisk jazz (Miles i de tidl. 60'ere) og John Tchicai er en sand fornøjelse, der letter humøret og tankerne.

Sinne Eeg: Waiting for dawn (Calibrated)
-pladen fik 6 hjerter i Politiken og 6 stjerner i Gaffa og det danske jazzpublikum kunne glæde sig over at få en stærk vokaljazzplade i særklasse.

Jazzkamikaze: Travelling at the speed of sound (Stunt)
-de er rigtigt fede live, men kan også lave en plade, der er værd at høre på hjemme i stuen.

Bandapart: Vision du Lamarck (White.Out)
-postrock kan du kalde det, hvis du skal spille det for dine rockvenner. Vi andre kalder det bare jazz, men det behøver man jo ikke fortælle dem.

Olivier Antunes Trio: 1st Sketches (Calibrated)
-det er gammeldags, det er ikke revolutionerende. Men det er så djævelsk velspillet af denne trio, som næppe kan matches af nogen herhjemme.

Buffalo Age (ILK)
-det er trommeslageren Peter Bruun der er chef, men det er samspillet mellem Kasper Tranberg på trompet og Chris Speed på sax der betager.

Pierre Dørge & New Jungle Orchestra: Jazz is like a banana (Steeplechase)
-ren og uforfalsket junglejazz.

lørdag, december 15, 2007

Bandapart: Vision du Lamarck (White.Out/Bonnier)

21st century jazzrock

I 70'erne blev den ene jazzrockplade efter den anden sprøjtet ud, nogle endda med kommerciel succes. Det var ofte musikere der fik lov til at spille ti minuttes solo, hvorefter den næste musiker kunne tage over i bandet. Idag kommer der stadig jazzrock, men det er ikke soloen der er i højsædet. Nu handler det om kollektivet og stemningen. Bandapart er nok det bedste eksempel på den type musik herhjemme. Keyboardspilleren og komponisten Søren Kjærgaard har lavet al musikken til pladen Vision du Lamarck. Bandapart udsendte den første plade i 2005 og der var mange gode idéer på den plade, men den kom aldrig helt op at svinge. Det gør den nye til gengæld. Kjærgaard har mere styr på kompositionerne og musikerne flagrer ikke så meget. Melankoli, bjergdis, våde gader og alle mulige andre billeder vælder frem i hovedet når man hører den flimiske musik.
Bandapart består af Jakob Bro på guitar, Jonas Westergaard på bas, Jeppe Gram på trommer og Kjærgaard på diverse keyboards. De har brugt flere gæstemusikere under vejs, der supplerer med violin, cello, basun, trompet etc. Bandapart burde med den nye plade få et navn på den internationale post-rock scene, med navne som Tortoise og Godspeed You! Black Emperor blandt de mere kendte.
My Space: www.myspace.com/bandapartdk

Steen Rasmussen: Primeiro amor (Calibrated)

Brasiliansk kærlighed i en dansk vinter

Han har siddet bag klaveret for den herboende brasilianske sangerinde Silvana Malta i en årrække, så når han skal lave sin første soloplade er det selvfølgelig den brasilanske musik der står for skud. Af pladens 10 numre har han selv skrevet de seks, resten har han hentet i det store brasilianske bagkatalog hos bla. Jobim. Han bakkes op af Torben Westergaard (på lækker elektrisk bas), Jonas Johansen (på trommer of course) og Jacob Andersen (på percussion). Med valget af de musikere er han på sikker grund, for de fåes ikke bedre herhjemme, når der skal spilles brasiliansk jazz. Steen Rasmussens pianospil er percussivt, men ikke voldsomt og larmende. Han lander lige præcis ikke i det loungeagtige, så det bliver aldrig klistret eller kedeligt.
Silvana Malta gæster også på denne varme plade, der kan bruges som medicin mod det sure, våde og kolde danske vintervejr.
My Space: www.myspace.com/steenrasmussen

torsdag, december 06, 2007

Karen Bach Trio: Flash forward and back (eget selskab/adlib distribution)

Dansk triojazz i topklasse

Jazztrioen med piano, bas og trommer er blandt det mest elskede i jazzen. Hvor mange er ikke startet som jazzlytter med Oscar Peterson Trio? Hvem har på et eller andet tidspunkt ikke svømmet hen til Keith Jarretts trio eller et nyere navn som Brad Mehldau der har fanget et stort publikum. Pianisten Karen Bach udsender nu sit andet album med trioen der ud over hende selv består af Per-Erik Olevik på bas og Christian Hørstad på trommer.
De tre musikere kender hinanden fra Rytmisk Musikkonservatorium og er udover denne sammenhæng ubeskrevne blade på den danske jazzscene, hvilket kan undre når man hører pladen, hvor musikken afvikles sikkert og selvstændigt, for godt nok står der noget om både Keith Jarrett og Brad Mehldau i indledningen, men denne trio er ikke et rip off.
Musikken er vekslende i stemninger og tempo, der bydes både på groovy, næsten rocket jazz blandet op med lettere free jazz (som i Convinient tune) eller opbyggende melankolsk efterårsjazz (som i Sandflugt).
Indpakningen er iøvrigt i særklasse.
My Space: www.myspace.com/karenbachtrio
Karen Bach Trio: www.karenbachtrio.dk/

Riel er nr. 1 i Japan


Den netop udgivne CD med Alex Riel Trio på Cowbell Records, The High and the mighty er også udgivet i Japan, hvor den er strøget ind som nr. 1 på den japanske HMV's netshops jazzbestsellerliste, med Miles Davis som nr. 2 og E.S.T. som nr. 3.
www.hmv.co.jp/bestsellers/1_800/

Ny trio CD med Pat Metheny
I slutningen af januar, næste år kommer der en ny trioplade med guitaristen Pat Metheny. Pladen hedder Day trip og det er trommeslageren Antonio Sanchez, der for nylig spillede i Danmark sammen med Søren Møller og Morten Ramsbøl og bassisten Christian McBride der bakker stjernespadeartisten op.
Pat Metheny: www.patmetheny.com

Audiofil vinyl
Blue Notes klassiske indspilninger fra specielt 60'erne har været genstand for mange genudgivelser i diverse afskygninger. Senest er mange af pladerne feks. genudsendt i serien The Rudy van Gelder Edition på CD, hvor det er teknikeren RVG der har stået remastering.
Nu kommer nok de vildeste genudgivelser. Firmaet Music Matters! genudsender en stribe plader fra Blue Notes klassiske bagkatalog, men nu i en vinyludgave der skal køre på 45 omdrejninger i minuttet og dermed giver en bedre lyd. Grundet den større hastighed end de vanlige 33 omdrejninger i minuttet bliver pladerne nu til dobbelte vinyler.
Blandt de udvalgte plader er Art Blakey's Big beat, Horace Parlan's Speakin' my piece, Kenny Drew's Undercurrent og Lou Donaldson's LD+3, der udgives i december. Herefter følger en lang række og der er allerede planlagt udgivelser ind i 2009.
Firmaet har fået fingrene i de originale bånd og har som følge deraf haft mulighed for at lave den bedst mulige lyd. Prisen er $ 49.95.
Music Matters!: www.musicmattersjazz.com

Grammis til jazzen

I Sverige hedder deres Music Awards Grammis og de uddeles d. 10. december. Her skeler man ikke til genre, som i Danmark, men overrækker også priser til klassisk, hårdrock, schlager, hip hop og ikke mindst jazz ved samme fest som poppen får sine priser.
Der er nomineret 10 plader, der indeholder en spritny udgivelse som E.S.T.'s Live in Hamburg, men der er også plads til Alice Babs pladen Illusion med ikke tidligere udgivne indspilninger fra 1966 med Jan Johansson og Georg Riedel. Resten af de nominerede plader er: Adåker-Milder-Stenson-Danielsson-Öström: Miles by five, Bitter Funeral Beer Band with Don Cherry & K. Sridhar: Live in Frankfurt 82, Jan Lundgren: Magnum mysterium, Josef och Erika: Small small small small songs, Lina Nyberg & Magnus Lindgren: Brasil big bom, Nils Berg: Sailors fighting in the dance hall, Nils Landgren Funk Unit: Licence to funk og Rigmor Gustafsson: Alone with you.
www.grammis.se

tirsdag, december 04, 2007

Bro og Løkkegaard fik den store check


Fredag d. 30. november overrakte Statens Kunstfonds tonekunstudvalg priser til den rytmiske musik, heriblandt to jazzudgivelser.
Niels Lyhne Løkkegaards Light airborne blev præmieret med velfortjente 50.000 kr. og begrundelsen: "Melodik klang komposition fra en særligt forstående. Inspirationerne er hentet fra det store jazzlandskab, men alt er udført med egen vilje og melodisk sans - og en dejlig stringent folkelig tone iklædt en lille troldsplint i øjet. Og så spiller de så englene synger og beder om mere jazz."
Jakob Bros Pearl river blev ligeledes belønnet med ligeså velfortjente 50.000 kr. og denne begrundelse: "Jacob Bro har fat i den lange ende. Den rigtigt lange. Hans originale harmonik og hans blanding af akustisk og elektrisk er enestående. Pearl River er bare endnu et fremragende nedslag på hans talents umættelige rejse."
-Kunststyrelsen ved dog ikke, som det ses i begrundelsen at han hedder Jakob, men det kunne jo være at de skulle få fat i pladen, nu de har præmieret den :-)


Jazz i Helsingborg
På Dunkers kulturhus i Helsingborg er det en dansker der sammensætter en del af musikprogrammet. Niels Christensen der tidligere bla. har været chef for musikken på Montmartre og idag sørger for Frederiksbergs del i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival.
På programmet i Helsingborg er den første, Silvana Malta d. 7. februar.
Herefter kommer Chris Potter Underground d. 21. februar, der for nylig udfordrede Politikens anmelder Boris Rabinowitsch's ører (de spillede højt) så meget under deres koncert på Jazzhouse, at han gav dem en dårlig anmeldelse. Pladeaktuelle Lelo Nika er på scenen d. 6. marts.
D. 3. april er det kvartetten NutTree Quartet der kommer. Den består af Adam Nussbaum på trommer, John Abercrombie på guitar, Gary Versace på Hammond og Jerry Bergonzi på tenorsax.
Koncertrækken sluttes af med Richard Bona d. 19. april. Han spiller iøvrigt dagen før på det kgl. Teaters gamle scene i København.
www.dunkerskulturhus.se


Chris Minh Doky på DK-tur
Minh er på tur i Danmark islutningen af februar og i starten af marts med bandet Nomad Diaries All Stars 2008, der uden tvivl er Minh's mest funky set up ever...!
Var du på Christiansborgs Ridebane i sommeren 1985 for at opleve David Sanborn? Så husker du uden tvivl guitaristen Hiram Bullock, der spillede den ondeste funkspade der hidtil var hørt i Kbh. Minh har inkluderet ham i bandet, der også har Ricky Peterson med på keyboards. Peterson er bla. kendt for at være bandleader i John Mayers band. Den sidste er trommeslageren Keith Carlock, der har vundet magasinet Modern Drummers vælgerafstemninger de sidste 3 år. Han er bla. fast mand hos Sting og Steely Dan.
Minh spiller bla. på Godset i Kolding d. 27. februar og Vega d. 5. marts.
På Youtube linket er der et interview fra maj lavet af det engelske jazzmagasin Jazzwise
Chris Minh Doky: www.doky.com
Youtube: www.youtube.com/watch?v=vbfRp-t3cpg