fredag, januar 31, 2020

Laurits Hyllested: Darling River (AMP) LP/DL/stream

Vi er ikke mange dage inde i det nye år, før der er kommet en plade, der meget vel kan ende som en af årets bedste plader. Trommeslageren og komponisten Laurits Hyllested indspillede sin debut for 2 år siden - og først nu kan vi høre resultatet. Her havde han samlet et stjernehold omkring sig. Kasper Tranberg på trompet og kornet, August Rosenbaum på piano og celeste, Lars Greve på saxofon og klarinet, Rasmus Oppenhagen Krogh på guitar, Valdemar Kragelund på elektroniske instrumenter og Jakob Littauer på elektroniske instrumenter. Desuden medvirker strygerkvartetten Halvcirkel.

Laurits Hyllested har lavet det kompositoriske fundament, hvorfra musikerne i fælleskab via improvisation og noder skaber musikken. Kasper Tranberg spiller med lydhørhed og afklaret ro. Hver eneste tone er et ekstrakt af noget meget større. Det er et godt eksempel på hvorfor pladen er så vellykket. Laurits Hyllested ved hvordan han vil bruge de enkelte musikere. Han får skabt noget der er meget større end at 5+2+4=11. Det er mere end meget, der hvor meget ikke betyder mere - men giver mening som noget fuldendt.
Jazzen, den elektroniske og den klassiske musik smelter sammen, de tager over for hinanden i nogle velfungerende overgange. Darling River er et roligt og flydende album. En god start på 2020 og for Laurits Hyllested.

torsdag, januar 30, 2020

Arve Henriksen: The Timeless Nowhere: Towards language - live at Punkt/Acousmograph/Captured under mountainsides/Cryosphere (Rune Grammofon) LP/DL/stream

Arve Henriksens karriere er i forvejen ikke underdokumenteret. Det afholder ikke pladeselskabet Rune Grammofon fra, at udsende hele fire albums på en gang. Fire albums, der vel at mærke kunne have fungeret som selvstændige udgivelser. Det hele er samlet i boks, der er prydet med Kim Hiorthøys umiskendelige grafik. Den ene er en liveindspilning fra Punkt Festivalen mens de tre andre plader indeholder ikke tidligere udgivne indspilninger fra de seneste 12 år.

Arve Henriksen trækker vejret og spiller. Levende og nærværende med uforudsigelige, frisættende og fremmedgørende elementer. Her er hans faste lydmand og Jan Bang en sikker medspiller og et vigtigt holdepunkt. Arve Henriksen blander sang, sfæriske trompetlyde, fløjtelignende lyde fra trompeten og meget andet. De fire LP’er føjer flere spændende kapitler til Arve Henriksens musikalske eventyr. 

onsdag, januar 29, 2020

Marc Bernstein: Everybody comes from somewhere (Marc Music) LP/DL/stream

Hvad er det der bestemmer hvor vi bor? Bor vi i samme by eller land som da vi blev født? Er vi flyttet på grund af kærlighed eller arbejde. Eller har vi ikke haft noget valg. I stedet for at flytte er vi flygtet? Det er nogle af de tanker som Marc Bernsteins plade Everybody comes from somewhere sætter igang. Udgivelsen er yderst smagfuld i gatefoldcover og på farvet vinyl. Marc Bernstein er amerikansk saxofonist der har boet i Danmark i over 20 år, hvor han bla. underviser på Syddansk Musikkonservatorium.

Da Marc Bernsteins bedsteforældre, der kom fra Ukraine og Polen ankom til Ellis Island i 1917 holdt de op med at tale modersmålet, ændrede efternavn fra Kibrick til Bernstein og talte ellers ikke om hvor de kom fra. Det eneste der overlevede var musikken. Det var klezmer og religiøs jødisk musik der blev spillet. 

Det er fundamentet for Bernsteins musikalske projekt, der bliver spillet af gammelkendte musikalske kolleger; Thommy Andersson på bas og cello, Jacob Anderskov på piano og Fender Rhodes og Anders Mogensen på trommer. Bernstein er gået i dybden med kompositionerne. Tankerne bag de enkelte kompositioner har han skrevet om i et tilhørende hæfte hvor noderne også medfølger. 

Everybody comes from somewhere er jazz med stort J. Marc Bernstein har jazzens traditioner siddende dybt i sjælen. Der er stærke følelser og dynamik i musikken. Det er ikke første gang, at han beskæftiger sig med sin families historie i musikken. Denne gang er der tydelige tråde til gaderne i New York, til de gader hvor folk er kommet fra hele verden og har skabt en ny tilværelse sammen og ved siden af hinanden. Der er også en kommentar til nutidens USA i nummeret Hope for America, hvor Bernstein ligesom mange andre er bekymret for den ustabile situation som landet befinder sig i.

Everybody comes from somewhere er et højdepunkt i Marc Bernsteins mangeårige karriere og stærkt anbefalelsesværdig til jazzlytteren der gerne vil høre historiefyldt og meningsfuld jazz, der befinder sig i nutiden.

torsdag, januar 23, 2020

Deltag i konkurrencen om billetter til Abekejser koncerter

Vejret er regnvådt, klamt, lunkent og blæsende. Hvordan skal vi overhovedet være i stand til, at vide at det er vinter?

Det er her hvor Vinterjazzen kan hjælpe os. I en knapt så kold tid, hvor vi ønsker at det var koldere, kan vi heldigvis rykke indenfor og lune os ved jazz og lade som om der var sne og frostkoldt udenfor.

De seneste modtagere af Jazznytprisen, Abekejser spiller selvfølgelig under vinterjazzen. Du har nu mulighed for at vinde billetter til en af deres koncerter i enten Silkeborg eller København.



For at deltage skal du svare på følgende:

Hvad hedder Abekejsers  debutalbum, der udkom sidste år?

Der er 2 x 2 billetter på spil til hver koncert.

Send dit svar til nielsovergaard@gmail.com og skriv om du ønsker billetter til Silkeborg eller København. Send dit svar inden mandag d. 3. februar.

Jazznyt præsenterer konkurrencen i samarbejde med Kedelhuset og Loppen.

onsdag, januar 22, 2020

Red Kite: Theory of colours (Jellymould) CD/DL

Henne i Brexit-land bor den danske pianist Esben Tjalve. Han har gruppen Red Kite - som ikke noget tilfælles med den norske prog-jazz gruppe af samme navn, som jeg skrev om for et halvt års tid siden. Esben Tjalves karriere som jazzmusiker har foregået i Storbritanien. Jeg har tidligere skrevet om ham når han har været sideman på landsmanden Henrik Jensens plader.

Red Kite består af den østrigske guitarist Hannes Riepler, den italienske trompetist Fulvio Sigurta, britiske Ross Hughes på basklarinet og britiske Tim Giles på trommer. I dette internationale sammenrend er der også blevet plads til den danske stjernebassist Jasper Høiby.

Musikken er et personligt take på lyden af nutidig jazz. Der lefles ikke for noget. Andet end en rigtig god jazzet grundstemning. Der trækkes forskellige elementer ind i musikken, hvor Sigurtas lettere distortede trompet på åbningsnummeret In Line er et godt eksempel. Hughes’ basklarinet placerer sig tydeligt i lydbilledet og giver en distinkt stemning.

Esben Tjalve bruger keyboards sammen med klaveret, som på Journey’s End, hvor han spiller en Moog-lignende basgang i tæt parløb med Høibys kontrabas. Høiby er i det hele taget god til at spille en groovy bas, som på den reggae inspirerede The Meeting eller på Silver Fox.

The Theory of Colours er et stærkt anbefalelsesværdigt album. I pressematerialet står der at de spiller på Jazzahead i Bremen til april. Jeg er helt sikkert på plads.
Note: Efter anmeldelsen af albummet har jeg fået at vide, at Esben Tjalve ikke længere bor i England, men er flyttet til Århus!

tirsdag, januar 21, 2020

Klara Cloud & The Vultures: Vauna (Challenge Records) >> Ellas Kapell: Longing (Prophone) >> Beloveds: Så tar natten dig åter (Abrovinsch) >> Silent Fires: Forests (AMP)

Jeg har fundet fire gode og forskellige aktuelle plader frem, hvor vokalen er centrum. 

Polske Klara Cloud alias Sylwia Klara Zasempa er sammen med gruppen The Vultures. Hun har lavet et album, hvor hun både synger på engelsk og polsk. Musikken er inspireret af naturen og free jazz. Det er med andre ord et meget afvekslende album, hvor særligt Bartosz Dworak’s violin indtager en central plads i lydbilledet. Der er numre med rytmisk tyngde og numre der er mere udsvævende. Sylwia Klara Zasempa’s stemme er en af de store gevinster på pladen.

Svenske Ellas Kapell har lavet den mest ligefremme jazzplade i stakken. De er opkaldt efter Ella Fitzgerald og spiller udelukkende standards som selv nybegyndere ud i jazz nok kender. Sangerinden Lovisa Jennervall er sammen med en klavertrio. Hun synger med en beroligende afklaret ro. Det er ganske vellykket. Min største bekymring går mest på, om ikke kapellet drukner i den store mængde kvindelige jazzvokalister, der kan fuldstændigt det samme. En lille smule kant i repertoirevalget havde ikke gjort noget.

En anden svensk gruppe er Beloveds med sangerinden Channa Riedel i front. 10 stærke stykker musik der har hentet inspiration fra Liberation Music Orchestra, Victor Jara, Hanns Eisler og svenske og jødiske folkesange. Det er musik der sender mig tilbage til 60’erne og 70’ernes politiske musik. Albummet er en lille perle med Channa Riedels medrivende svenske sang. Det er intim cabaret og visesang på en flot jazzet bund. Meget anbefalelsesværdig.

Den sidste plade er med Silent Fires med den norske sangerinde Karoline Wallace i front. Her er der atter violin med, det er Håkon Aase der bla. har gjort opmærksom på sit store talent i Thomas Strønens Time is a blind guide. Musikken er elektro-akustisk og nutidig spirituel jazz. Trompetisten Hilde Marie Holsen og pianisten Alessandro Sgobbio er med til at skabe de magiske stemninger på et stærkt og forunderligt album.


mandag, januar 20, 2020

Marius Neset & London Sinfonietta: Viaduct (ACT) LP/CD/DL/stream

På den norske saxofonist Marius Nesets nye album Viaduct møder man hans vanlige gruppemedlemmer Ivo Neame, Jim Hart, Petter Eldh og Anton Eger og det 19 mand store klassiske kammerorkester London Sinfonietta, som Neset også lavede 2016-albummet Snowmelt med. Musikken var oprindeligt bestilt som åbningskoncert til Kongsberg Jazzfestival i 2018 - og blev efterfølgende indspillet i legendariske AIR Studios i London.

Det er en fortællende suite, hvor jazzen og den klassiske musik følges løssluppent ad. Kompositionen og arrangementet er knivskarpt og præcist som var det filmmusik. På samme måde er det også fyldt med filmmusikkens virkemidler. Der er lange smukke flader der afløses af effektfulde skifte og drejninger.
Viaduct er et yderst vellykket album fra Marius Neset, der selvfølgelig indtager saxofonpladsen mange gange undervejs, men lige så ofte overlader pladsen til komponisten Marius Neset.


søndag, januar 19, 2020

Petros Klampanis: Irrationalities (Enja Yellowbird) LP/CD/DL/stream

Den i USA bosatte græskfødte bassist Petros Klampanis har besøgt Danmark adskillige gange som sidemen for Banda Magda og Sofia Ribeiro. Han har også gang i sin egen karriere, hvor han har levet flere plader. Den nye Irrationalities er en triumf for jazzens internationale sprog. På klaver er det den estisk fødte pianist Kristjan Randalu og den polsk-fødte trommeslager Bodek Janke.

Musikken er triojazz af den klassiske dynamiske slags, hvor Bill Evans er godfather. 

Mellem numrene er der lydbidder fra subway-stationer og lufthavne. Det giver indtryk af at være på farten sammen med Klampanis og co. der meget passende lukker albummet ned med standarden Blame it on my youth.

fredag, januar 17, 2020

Frederik Villmow Quartet feat. Tomas Franck: Live in Copenhagen (AMP) CD/DL/stream

I den uendelige stak af plader som jeg modtager til anmeldelse på min blog, er der flere interessante betragtninger. En af dem er at jeg modtager færre og færre CD’ere fra danske kunstnere og selskaber. Herhjemme handler det om digital eller vinyludgivelser.

Fra Norge og Sverige kommer der stadig CD-udgivelser - de er selvfølgelig både billige at producere og sende til en blogger i Danmark.

En anden ting der slog mig, da jeg hørte den i Norge bosatte tysker Frederik Villmow Quartet’s plade Live in Copenhagen, var at det var lang tid siden, at jeg havde hørt en debutplade, med saxofonen i så meget i centrum. En saxofon der vel at mærke sparker røv som Michael Brecker eller kan være inderligt sjælig som John Coltrane. Nå, ja det giver god mening, da jeg tjekker coveret og ser at det er den svenske saxofonist Tomas Franck, der er mesterhylergæst på albummet. Han suppleres af kvartettens vanlige saxofonist Marc Doffey, pianisten Carl Winther, bassisten Julian Haugland og kapelmesteren på trommer på indspilningen fra Jazzhus Montmartre.

Det er hårdtpumpet postbop, hvor der spilles til kanten. Det er en ægte trommekapelmesterplade, der swinger og sveder. En gang i mellem tager de den også lidt med ro på numrene der er en blanding af standards og kompositioner af Villmow.

torsdag, januar 16, 2020

The Big Yes: Kalmar (Nakama) LP/CD/DL/stream

Musikken er beskrevet som værende demokratisk som i Skandinavien. Men også farligt som det gamle Sovjetunionen eller nutidens Nordkorea.
The Big Yes er en skandinavisk freejazz gruppe med Anna Högberg på saxofon, Maria Bertel på trombone, Christian Meaas Svendsen på bas og Ole Mofjell på trommer. Udgivelsen består af en lang improvisation, Kalmar, som er en reference til Kalmar-Unionen (gurgl det, hvis du ikke ved hvad det er). 

De fire musikere er stærke improvisatorer og har tilpas megen freejazz erfaring til, at det bliver mere end bare noget rod. Det skifter mellem den højenergiske idrætsfreejazz, den søgende og sanseligt berusende stemning og de vilde primitive følelser hentet helt nede i sindets afkroge.
Tak for den op- og udlevelse.

onsdag, januar 15, 2020

Asger Thomsen: Atlas (Søvn Records) kassettebånd

Han er bassist og musikalsk grundforsker. Han er drevet af en trang og lyst til spille det der ikke er spillet før. Asger Thomsen har lavet kassettebåndet Atlas, hvor han spiller solo. Han fremmaner nye lyde på det store træinstrument med strenge. Det interessante for lytteren er, at man som regel godt kan høre, at det er en kontrabas, der bliver spillet på eller benyttet. 

Der er ikke redigeret eller lavet multispor, hvilket er ret vildt, med de lyde han skaber undervejs. Der skramles og rodes med bassen. Han bruger diverse objekter som hjælp til at skabe lydene. 

Det er meditativt buldrende. Asger Thomsen går egne veje. Båndet er sat fast på et metalgitter med en elastik og er i sig selv et lille kunstværk. Kan du nøjes med lydsporet, kan det hentes ganske gratis på Asger Thomsens Bandcamp. 

tirsdag, januar 14, 2020

Skyggen: …da en udbrændt Mercedes (Mom Eat Dad Records) LP/DL/stream >> Lars Bech Pilgaard/Ask Kjærgaard: The Book of moons volume 3 (Ask Kjærgaard) DL

Når der står “formmæssigt aparte musik” i pressematerialet, så er der en ekstra god grund til at spidse ører. Det er guitaristen Lars Bech Pilgaard, der er i selskab med Mija Milovic og Oliver Laumann udgør Skyggen. Albummet former sig som en musikalsk krimi, ved hjælp af kriminelle hovedpersoner, manglende beviser og tvetydige signaler. 

Der er elementer af primalpunk og ultraenergi. I et støjende univers skabt af Lars Bech Pilgaard og Oliver Laumann og Mija Milovics vokal på både dansk og engelsk understøttet af synthesizer, får vi en dybt forvirrende historie, der skal høres nogle gange inden man stadig ikke har forstået noget. En gang i mellem er det fedt at høre en plade, der inspirationsmæssigt skylder mere til Ungdomshuset end til Jazzhus Montmartre.

Lars Bech Pilgaard er også aktuel som den tredje kunstner der spiller Ask Kjærgaards musik i projektet The Book of Moons. Hvor det på de to første udgivelser var tangentspillere der spillede Ask Kjærgaards musik, er det denne en gang en instrumentkollega. For første gang medvirker Ask Kjærgaard også selv på et par numre. Lars Bech Pilgaard er en eventyrlysten guitarist der skaber musik der kan lyder som futuristisk filmmusik, fuzzrock, heroin hip hop og punket syreguitar. Det lyder modsætningsfyldt. Det er det ikke, når Lars Bech Pilgaard blander lange noisefyldte guitarhyl med akustiske drømmeflader og andet godt fra kolberne i Lars Bech Pilgaards lydlaboratorium.

mandag, januar 13, 2020

Liga Latina (Multination) LP/DL/stream

Pladen blev udgivet nytårsaften kl. 23.59, hvilket vel mest kan betragtes som en gimmick. Men ikke desto mindre en passende gimmick, da musikken er både festlig og sprudlende som en nytårschampagne. 

Liga Latina er en gruppe der består af skandinaviske musikere der dyrker cubansk inspireret musik. I spidsen står sangeren og guitaristen Mike Hecchi, der tidligere har gjort opmærksom på sig selv i La vaca de mala leche og The Sexican. Han har samlet et band af musikere, der kan spille guaguancó - der er så godt som al cubansk musiks moder – til stilarter som danzón, bossa nova, cumbia og især són der med påvirkningen fra amerikansk jazz i 1920erne førte til den moderne bolero som senere blev eksponeret i hele verden af Buena Vista Social Club. 

Pladen er blevet særdeles vellykket og tåler både, at blive brugt som rolig musik, til et eftertænksomt glas rom eller som festlig fredagsplade. Sangerinden Cassia De Mayo gæster flere gang undervejs. Bl.a på Carino Corazon, der i efteråret blev spillet af cubansk statsradio. Det er organisk musik med akustisk guitar, bas, trompet og percussion. Nu mangler solen bare. Liga Latina har gjort deres for at skabe cubansk musik af den forførende slags.

torsdag, januar 09, 2020

Sinne Eeg & The Danish Radio Big Band: We’ve just begun (Stunt) LP/CD/DL/stream

Det var vel bare et spørgsmål om tid. Nu er den her så. Mødet mellem statsradiofoniens gamle ærværdige big band, der i disse tider hedder The Danish Radio Big Band og den førende diva i dansk jazz, Sinne Eeg. De har turneret flere gange sammen, bla. med julemusik. 

På We’ve just begun spares der ikke på alle jazzens lækre virkemidler. Blankpudset messing i skarpe arrangementer af Jesper Riis og Peter Jensen er sammen med en stemme der til stadighed imponerer. Sinne Eeg synger med ro og overskud - hun lyder aldrig presset. Hun kan give den gas og scatte, som på titelnummeret. Hun kan med behagelig elegance tage fat om en ballade, som Those ordinary things, hvor der synges jazz med gyldne fraseringer.
Der er også blevet plads til et par ældre danske stedsegrønne klassikere, Snakker med mig selv, der her er oversat til engelsk og Karin Jønssons altid smukke Hvorfor er lykken så lunefuld. Der er såmænd også blevet plads til lidt portugisisk sang på Samba em comun.

Albummet We’ve just begun er en velkommen tilføjelse til Sinne Eegs efterhånden omfattende portefølje.

onsdag, januar 08, 2020

Ingi Bjarni: Tenging (Losen) CD/DL/stream >> Tómas R. Einarsson: Gangandi bassi (Blánótt) CD/DL/stream

Island er et land med en stolt og stærk kulturhistorie. Naturen har på godt og ondt gjort sit til, at Island er det land som det er i dag. Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om det er min eller musikernes bevidsthed om naturens kræfter, der påvirker lyden af islandsk jazz.

Jeg har fået to meget forskellige islandske jazzplader ind af døren til anmeldelse. Jeg mener åbenhjertigt at de begge lyder islandske. Men på hver deres måde.

Pianisten Ingi Bjarni er ude i naturen. Den store blå himmel er det grænseløse loft. Ingi Bjarnis kvintet består af den norske trompetist Jakob Eri Myhre, den estiske guitarist Merje Kägu, den svenske bassist Daniel Andersson og den norske drummer Tore Ljøkelsøy. De spiller Ingi Bjarnis smukke melodier, der overvejende er i den rolige afdeling. Der flyder en behagelig åre af lydhørhed og samhørighed, når kvintetten er sammen om Ingi Bjarnis musik.

Bassisten Tómas R. Einarsson er hjemme i træhuset med græs på taget. Ilden brænder lystigt i kaminen. Kaffen er skænket. Børnene er faldet til ro. Han har budt saxofonisten Oskar Gudjonsson og guitaristen indenfor. De sidder i den lavloftede stue og fortæller musikalske historier. Tómas R. Einarsson har en mangeårig latinjazz baggrund - han har såmænd også oversat latinamerikanske forfattere som Isabel Allende og Gabriel Garcia Marquez. Musikken på den aktuelle plade er inspiratorisk mere ovre i sigøjnerjazz genren, dog ikke af den hurtige slags. Her er tid, ro og varme nok til, at kaminen ikke går ud, selv når den løber tør for brænde.

tirsdag, januar 07, 2020

Jesper Thilo: Swing is the thing (Stunt) CD/DL/stream >> Bernt Rosengren Quartet & Christina von Bülow: Live (PB7) CD/DL/stream

Den ene blev 78 år i november mens den anden blev 82 år i december. De er begge tenorsaxofonister, pladeaktuelle og i fuldt vigør.

Jesper Thilo er sammen med Søren Kristiansen på piano, Daniel Franck på bas og Frands Rifbjerg på trommer. Det er musik med fødderne solidt plantet i swingjazz. Materialet er primært taget fra den store amerikanske sangbog med enkelte afstikkere, som Det var en lørdag aften. Det er så rasende veloplagt og ukompliceret. Jesper Thilo spiller med en velformet ligefremhed og logik i improvisationerne over de velkendte temaer. I selskab med tre så dygtige musikere er der ikke meget at tilføje udover, at pladen er særdeles godt selskab og at datteren Rebecca Thilo Farholt gæster på vokal på Nature Boy.

Svenske Bernt Rosengren, der ofte har spillet herhjemme, er sammen med de sædvanlig tre musikere, som på hans foregående albums. Dog med den tilføjelse, at altsaxofonisten Christina von Bülow er fløjet ind fra København på denne veloplagte liveindspilning. Pladen åbner med Hank Mobleys Workout, hvor de to saxofonister får præsenteret sig på fineste vis. Undervejs kan det også høres, at Bernt Rosengren er en ældre herre. Det er fedt med den mørke lidt rustne tenorsaxofon i selskab med von Bülows tempererede altsaxofon. Det er to musikere der finder hinanden gennem bla. Body and soul og Gone with The Wind.

Thilo og Rosengren har lavet et par albums, der kan tilfredsstille den kræsne jazzlytter med hang til intim velspillet swing og skønne melodier.

mandag, januar 06, 2020

Konstantin Ivchuk Group: Surrender (Konstantin Ivchuk) CD/DL/stream

Tidligere i år skrev jeg for første gang om en ukrainsk jazzudgivelse. Der må tilsyneladende være nogen der har lyttet med på linjen. Nu er der landet en endnu en ukrainer på bloggerens bord.

Guitaristen Konstantin Ivchuk har lavet en amerikansk inspireret plade, hvor det hverken er Trump eller Biden der har inspireret eller støttet. Det er i stedet den amerikanske jazz der inspirerer og støtter. Den tekniske afvikling er der ikke noget at udsætte på. Der hvor virkelig gælder er nede i musikken. Her hersker der en lettere melankolsk stemning, hvor jeg fornemmer at det er ukraineren og inspirationen fra folkemusikken der taler.

Konstantin Ivchuk på guitar står i spidsen for gruppen. Han har samlet en gruppe bestående af Olexiy Boholyubov på piano, Rostyslav Voitko på saxofon, Yaroslav Tovarniansky på bas og Mykola Domashov på trommer.

Åbningsnummeret Peaceful Warrior dufter af halvfemsernes jazzlyd, hvor Metheny og Rosenwinkel var på idolplakaterne. Der er iøvrigt også en hyldest til Denzel Washington i nummeret af samme titel på pladen. Gruppen tager den overordnet med ro på pladen, hvor der som regel arbejdes ud fra melodifigurer.

Jeg har ellers ikke noget større kendskab til ukrainsk jazz. Hvis det her er standarden, så står det ikke skidt til.

søndag, januar 05, 2020

Thou Sonic Friend: Cinemateria (Barefoot) LP/DL/stream

Jeg havde fået kendskab til vokalisten Birgitte Lyregaard via det franske projekt El Strøm, som jeg skrev om her på bloggen i 2017. Hvilket vist mest er et udtryk for min manglende viden, da hun siden 90’erne har været omkring mange forskellige hjørner indenfor impro og jazz. Nu er hun atter aktuel på plade. Denne gang er hun sammen med Carolyn Goodwin på klarinet, basklarinet og stemme og Peter Tinning på guitar og effekter i trioen Thou Sonic Friend.

Det er historiefortællende jazz og impro, der ikke vil lade sig indhegne. Det er både underligt, sjovt og undersøgende. Trioen er ikke tvivlende eller bange i deres cinematiske fortællinger på albummet Cinemateria. De slutter side A med den aldeles vidunderlige krummelure af et nummer, Ignorance is Gliss, hvor de tre musikere spiller op til hinanden. Lyregaards vokale dyrelignende udladninger mødes af de to andre på forrygende vis.

Thou Sonic Friend er tre unikke og ligeværdige musikere, der leger med musik, lyd og stemning. Det giver et originalt og eventyrligt udtryk.

fredag, januar 03, 2020

Peter Rosendal: The Trickster (Stunt) CD/DL/stream

Pianisten Peter Rosendal har udover jazzen også dyrket folkemusikken. Det har han bla. gjort sammen med Trio Mio, der har lavet seks plader siden 2004.

På albummet Trickster kombinerer han de to genrer, når Trio Mio og big bandet The Orchestra mødes - og det er her, hvor det bliver særligt interesant. Det er sket før, at jazzmusikere har spillet folkemusik i jazzede klæder. Umiddelbart kommer jeg til at tænke på Danmarks Radios Big Bands funky 70’er indspilning af Ebbe Skammelsøn, hvor folkemusikken bøjer sig for jazzen. Kan man kombinere folkemusik og jazz uden, at der skal krydses klinger (instrumenter)? Endda i form af et jazz big band og en folkemusiktrio?

Ja, det kan man! Peter Rosendal er ligeværdigt hjemme i begge genrer. Han kan sin jazz og sin folkemusik. Det smelter ikke bare sammen på Trickster - genrerne mødes og opretholder deres identiteter. Prøv feks. at hør når violinisten Kristine Heebøll giver bolden op på Hu hej hummel i æ vand, hvor big bandet holder bolden flyvende og leger med den. Jens Ulvsand tager over med guitaren og åbner på Geddefiskeren, hvor big band og folkemusik har sat sig ved den solbeskinnede sø for, at fiske efter den uspiselige fisk med det grumme gab.

The Trickster er en stærkt anbefalelsesværdig plade, der stikker ud i Peter Rosendals efterhånden omfattende bagkatalog.

onsdag, januar 01, 2020

Kommende jazzudgivelser 2020

Af de næsten 150 danske jazzudgivelser der plejer at udkomme hvert år, kan Jazznyt allerede nu løfte sløret for halvdelen af udgivelserne der kommer i 2020. Der er selvfølgelig visse usikkerheder omkring præcise udgivelsesdatoer. Følg med her på bloggen. 

Der er også medtaget en stribe internationale udgivelser og til sidst en stribe markante vinylgenudgivelser, hvor særligt Blue Note's Tone Poet serie kan fremkalde pladespillerlykke.

God fornøjelse!

Januar
Danmark
Emil de Waal & Spejderrobot: 3 (Hafnia)
Thomas Fryland: Book of Psalms vol. 1 (Gateway) Jesper Bodilsen og Per Møllehøj
Dancer: 1 (Mastermind) Jakob Buchanan, Nikolaj Heyman og Thomas Eiler
Kresten Osgood & Jerome Cooper: TBA (ILK)
Newclear: TBA (ILK)
Niclas Bardeleben: N.O. In My Heart - Cph In My Blood (?)
Hanne Boel: Between dark and daylight (Stunt)
Klokke: Hjem til det grå (?) Jeppe Hjøllund
Thorbjørn Risager & Black Tornado: Come on in (Ruf)
Mythic Sunship: Changing shapes (El Paraiso)
Athletic Progression: TBA (?)

International
Ivar Grydeland & Henry Kaiser: In The Arctic Dreamtime (Rune Grammofon)
Stein Urheim: Downhill Uplift (Hubro)
Viktoria Tolstoy: Stations (ACT)
Iiro Rantala: Playing Gershwin (ACT)
Majid Bekkes: Magic Spirit Quartet (ACT)
Nils Landgren & Jan Lundgren: Kristallen (ACT)
Joachim Kühn: Speaking Sound (ACT)
Joey Alexander: Warna (Verve)
Jon Batiste: Chronology of a dream Live at Village Vanguard (Verve)
Jonah Parcen Johnson: Imagine giving up (WeJazz)
Snarky Puppy: We like it here (Ground Up) vinyl genudgivelse
16-17: Phantom Limb (Trost) Eugene S. Robinson
Snekkestad/Fernandez/Guy: The Swiftest traveller (Trost)
John Zorn: Beyond good and evil - Simulacrum Live (Tzadik) 

Februar
Danmark
Slowburn: Folketro (Mom Eat Dad Records) Lars Bech Pilgaard, Thommy Andersson, Thomas Eiler, Lars Greve
Fiil Free: Under overfladen (?) Lars Fiil
Søren Kjærgaard: TBA (ILK)
Martin Schack: Jazz på dansk 4 Den fagreste rose (?)
Jakob Davidsen Kammeratorkester & Figura Ensemble. The world is Babel and Elfen (Dacapo)
Jacob Artved Quarter feat. Louis Hayes: Live at Montmartre (Storyville)
Alex Jønsson: Heathland (Gateway) Jens Mikkel, Andreas Skamby
Christian Rønn & Randi Pontoppidan: Headspace (Chant)
SOLW (Eget Værelse) Sonja LaBianca og Heine Thorhauge Mathiasen
Caroline Henderson: Den danske sang (Stunt)
Agnes Obel: Myopia (Blue Note)

International
Fire! Orchestra: Actions For Free Jazz Orchestra (Rune Grammofon)
Erlend Apneseth: Fragmentarium (Hubro)
Gard Nilssen Supersonic Orchestra: If You Listen Carefully The Music Is Yours (Odin)
Carla Bley: Life goes on (ECM) Steve Swallow, Andy Sheppard
Oded Tour: Here be dragons (ECM)
Wolfgang Haffner: Kind of tango (ACT)
Kadri Voorand: in duo with Mihkel Mälgand (ACT)
Aaron Diehl: The vagabond (Mack Avenue)
Gil Scott Heron: We're new again - reimagining by Makaya McCraven (XL Recordings)
Brian Blade: Shine (Blue Note)
Pat Metheny: From this place (Nonesuch)
Robert Glasper: Fuck yo feelings (Concord)
Moses Boyd: Dark Matter (Membran)
Pablo Held: Ascent (Membran)
Andreas Schaerer: The waves are rising, Dear! (ACT)
Paolo Fresu: Tempo di Chet (Tuk Music)
Sergio Mendes: In the key of joy (Verve)
Charles Lloyd: 8 Kindred Spirits Live from The Lobero (Blue Note)
Last Dream of the morning: Crucial Anatomy (Trost)

Marts
Danmark
I Think You're Awesome: Suite to be You and Me (Jaeger Community)
Ibrahim Electric: Time Machine (Stunt)
Hunger Pangs: II (Audio Cave) Kasper Tom
Night Repair: TBA (?) Martin Stender
Fredrik Moth Five: Take The B Train (?)
Mark Solborg & Francesco Bigoni: On dog (ILK)
Mette Juul: New York Copenhagen (Uiniversal) Mike Moreno, Lars Danielsson, Ulf Wakenius, Per Møllehøj

International
Master Oogway: TBA (Rune Grammofon)
I Like To Sleep: TBA (Rune Grammofon)
Christian Wallumrød Ensemble: Many (Hubro)
Avishai Cohen Big Vicious (ECM)
Jazzrausch Bigband: Beethoven's Breakdown (ACT)
Nicola Conte & Gianluca Petrella: People need People (Schema)
The Dining Rooms: Art is a cat (Schema)
Gerardo Frisina: Moving ahead (Schema)
Kenny Barron/Dave Holland Trio: Without deception (Dare2)
Jose James: No beginning No end 2 (Rainbow Blonde Record)
Eivind Aarset & Jan Bang: Snow catches on her eye lashes (Jazzland)

April
Danmark
Gorm Askjær Trio: Blodmånen og dig (Jaeger Community) med Jens Mikkel og Thomas Eiler
Kasper Tranberg: TBA (ILK)
Laura Toxværd Trio: TBA (ILK)
Niels Lan Doky: River of time (??)

International
Kim Myhr & Australian Art Orchestra: Vesper (Hubro)
Wolfgang Muthspiel: Angular blues (ECM) Scott Colley
Vulfpeck: Live at Madison Square Garden(Vulf)

Maj
Danmark
Jesper Thorn: Boy (?) med Tobias Wiklund og Marc Mean
The Black Nothing: TBA (ILK)
Jacob Anderskov: TBA (ILK)
Anne Mette Iversen Quartet + 1: Racing a butterfly (BJU)
Jamhunters (?) deres 6. album

International
Huntsville/Nels Cline/Glenn Kotche: TBA (Hubro)
John Scofield: Swallow songs (ECM) Steve Swallow, Billy Stewart

Juni
Danmark
Mark Solborg: Solo pt. I & II (ILK)
Maria Faust Sacrum Facere: Organ (?)
Shitney: TBA (ILK)

International
Hedvig Mollestad & Friends: Ekhidna (Rune Grammofon)

Juli
Danmark
All too Human: Because you're worth it (ILK) Peter Bruun - video+vinyl, singler marts og april
Jakob Davidsen Silence Trio: 3 (ILK) Thomas Strønen, Jesper Egelund
Martin Fabricius: TBA (Bertold) indspiller i januar, med Dani Gurgel, Thiago Rabello, Frederico Heliodoro, Timo Vollbrecht og Tal Arditi.

September
Danmark
Gorm Askjær Secret Safari (Jaeger Community)
Mark Solborg: Solo pt. III (ILK) solo

November
Danmark
Claudia Campagnol: julealbum (Giant Sheep)

Uden dato
Danmark
Carsten Dahl: In the middle of nothing (Storyville) Forår. Fredrik Lundin, Nils Bo Davidsen, 
I Think You're Awesome & Aarhus Jazz Orchestra: The Kiss Your Darlings Suite (Jaeger Community)
I Think You're Awesome & Thomas Madsen: Late Bloomer (Jaeger Community) sommer
Mathias Heise Quadrillion - 2-3 singler i foråret, album til efteråret.
Nice Chair: The Game (?) Kasper Vadsholt, Claus Waidtløw og Martin Maretti Andersen
Claus Høxbroe & Oscar Gilbert: Slipper taget (?)
Samuel Hällkvist: Epik, didaktik, pastoral (?)
Girls in Airports: TBA (?)
Cecilie Strange Quartet: Blue (April Records)
Henrik Sørensen: Triologic II (?) Peter Hansen, Karsten Bagge
Henrik Sørensen Kvartet: Love Letter (?) Nicolai Schultz, Torben Bjørnskov, Anders Mogensen
Henrik Sørensen New Organ Trio: ? (?) Casper T. Christensen, Anders Senderovitz
Henrik Sørensen: Organum Momentum V + VI (?) 
Randi Pontoppidan & Sissel Vera Pettersen: ? (?) august-september
Little North: Live (April Records)
Yngel: II (?)
Boujeloud: TBA (?)
Balvig/Bülow/Christensen: ? (?)
Uffe Steen Trio
Radio Bévort: TBA (?) i studiet i januar - udgivelse inden sommer
Svaneborg Kardyb (Blikflak) - i studiet i januar, der måske udgives i 2020.
Lasse Enøe (Blikflak) 
Rune Lak og Lasse Enøe (Blikflak)
Nikolaj Svaneborg og Rune Lak (Blikflak)
Ahead (Blikflak) hiphop og fusion - efterår
Asger Thomsen: TBA (?) med band
Asger Thomsen: TBA (?) solo
Martin Kirkegaard: TarGui (Artvectum) solo

International
Spiritual Jazz 11: Various Artists (Jazzman) med udgangspunkt i Steeplechase Records' udgivelser.
Artemis (Blue Note) supergruppe med Renee Rosnes, Anat Cohen, Melissa Aldana, Ingrid Jensen, Noriko Ueda, Allison Miller og Cécile McLorin Salvant.
Nduduzo Makhathini: Modes of Communication: Letters from the Underworlds (Blue Note)

Markante vinylgenudgivelser

Januar
Hank Mobley – Poppin’ (Blue Note/Tone Poet) 1957
Stanley Turrentine – Comin’ Your Way (Blue Note/Tone Poet) 1961
Snarky Puppy : We like it here (Ground up) 2014
Nat Birchall: Live in Larissa (Parafono) 2014
Tony Williams: Foreign Intrigue (Blue Note) 1985
Art Blakey & The Jazz Messengers: Live at Buhaina (Blue Note)
Pete La Roca: Basra (Blue Note)
Terry Callier: Turn your love to me (Speakers Corner) 1979
Yusuf Lateef: The Blue Yusuf Lateef (Speakers Corner) 1968

Februar
Chet Baker – Chet Baker Sings (Pacific Jazz,/Tone Poet) 1954-55
Grant Green – Nigeria (Blue Note/Tone Poet) 1962
Marcos Valle & Azymuth: Fly Cruzeiro (Tidal Waves) 1972
Brian Blade Fellowship (Blue Note) 1998
Elvin Jones: Mr. Jones (Blue Note)
Art Taylor: AT's Delight (Blue Note)

Marts
Duke Ellington – Money Jungle (United Artists/Tone Poet) 1962
Herbie Hancock – The Prisoner (Blue Note/Tone Poet) 1969

April 
Lee Morgan – The Cooker (Blue Note/Tone Poet) 1957
Dr. Lonnie Smith – All In My Mind (Blue Note/Tone Poet) 2017

Maj
Stanley Turrentine – That’s Where It's At (Blue Note/Tone Poet) 1962
Joe Henderson – The State of the Tenor: Live at the Village Vanguard, Volume 1 (Blue Note/Tone Poet) 1985
Keith Jarrett: Sun Bear Concerts (ECM) 10 LP box

Juni
Bobby Hutcherson – The Kicker (Blue Note/Tone Poet) 1963
Jackie McLean – It’s Time (Blue Note/Tone Poet) 1964

Juli
Horace Silver – Further Explorations (Blue Note/Tone Poet) 1958
Jimmy Smith – Prayer Meetin’ (Blue Note/Tone Poet) 1963

August
Herbie Hancock – My Point of View (Blue Note/Tone Poet) 1963
Duke Pearson – The Phantom (Blue Note/Tone Poet) 1968

September 
Art Blakey & The Jazz Messengers – Roots & Herbs (Blue Note/Tone Poet) 1961
Bobby Hutcherson – Oblique (Blue Note, 1967)

Oktober 
Tina Brooks – The Waiting Game (Blue Note/Tone Poet) 1961
McCoy Tyner – Tender Moments (Blue Note/Tone Poet) 1967

November 
Donald Byrd – Byrd In Flight (Blue Note/Tone Poet) 1960
Lee Morgan – The Rajah (Blue Note/Tone Poet) 1966

December
Paul Chambers – Bass On Top (Blue Note/Tone Poet) 1957

John Scofield & Pat Metheny – I Can See Your House From Here (Blue Note/Tone Poet) 1993