lørdag, august 28, 2004
JAZZNYT UGE 36 2004
Det må være fedt for en jazzmusiker, at få en uges engagement på en jazzklub, og det er heller ikke et helt ukendt begreb, men der er bestemt langt mellem disse lukrative jobs. Sangerinden Sinne Eeg og pianisten Martin Schack er kommet op i en helt anden liga. De er blevet engageret til at spille i 3 måneder, seks aftener om ugen, på Shanghai spillestedet House of Blues & Jazz. Kineserjobbet løber af stabelen i efteråret, og kan følges med på www.musikeren.dk hvor der er ugentlige nyhedsbreve. Med sig, i det asiasiske, har de bassisten Jesper Ry og trommeslageren Janus Templeton.
Carsten Dahls samarbejde med Arild Andersen og Patrice Heral, som har kastet to gode plader af sig, bringer dem nu også til Rusland, hvor de skal spille i Moskva d. 23. oktober.
Mere Carsten Dahl. I All About Jazz's anmeldelse af Ulf Wakenius' Tokyo blue kan man læse følgende: "Dahl is an especially capable soloist (although his humming along at slower tempos can be annoying), while he, Mori and Lund seem to anticipate Wakenius' every move" Den Lund der nævnes er selvfølgelig trommeslageren Morten Lund.
Smooth Jazz er en nærmest ikke-eksisterende og meget ildeset genre i Danmark. Men I USA er genren meget stor, med egne hitlister og radiostationer, der dækker området. Et af de hotteste navne ligenu er danskeren og saxofonisten Michael Lington, der for nylig har udsendt CD'en Stay with me. All About Jazz skriver bl.a: "Saxophonist Michael Lington pulls it all together on his fourth CD, a work that should lift him from the fringe and put him on stage with the top tier of smooth jazz talent. What makes this recording so good? Lington's a passionate player who's had some tasty hits before, of course, but here he picks ten songs that all work together". Jazznation skriver om pladen: "When Michael Lington plays Stay With Me, there is no place else you'll want to be...a place for him as one of the hottest stars on today’s smooth jazz scene. With his cool, suave attitude and sexy, passionate sax sound, you are certain to stay with this CD to the end."CD'en har givet så meget genhør i USA, at SmoothjazzNow har udnævnt ham til august måneds kunstner. Du kan læse interviewet fra sitet ::HER:: Han spørges bl.a. i interviewet om der er en Smooth Jazz scene i København, hvilket han selvfølgelig fortæller, at der ikke er. Han fortæller også om sidst han spillede i København, til kronprinsebrylluppet, hvor han spillede til ballet. Lington fortæller desuden i interviewet om sin berømte bedstefar, orkesterlederen Otto Lington, som allerede i 30'erne var med til at sætte den musikalske dagsorden i Danmark.
Michael Lington er nr. 4 på denne uges airplay Chart på SmoothJazzNow.com, nr. 12 på Jazzweek.com's Smooth Jazz Chart, nr. 3 på Smoothjazz.com's airplay chart. Du kan besøge Michael Lington's site ::HER::
D. 20. september starter Paradise Jazz, som hører hjemme på Vognporten i København, igen sæsonen. Det er selvfølgelig Monday Night Big Band, som lægger ud. Niels Jørgen Steen leder orkerstret, som tæller så habile folk som Erling Kroner, Christina Von Bülow, Jan Zum Vohrde, Pernille Bévort, Niels Gerhardt, Per Goldschmidt, Marc Davis og mange flere. I september bliver der også mulighed for at høre Simon Spang-Hanssens Franske Kvartet, og måneden sluttes af med Peter Thorup med Jazzvenner. Monday Night BB spiller fast om mandagen, og om tirsdagen er der Superjam som ledes af brødrene Tomas og Daniel Franck på henholdsvis tenorsaxofon og bas.
Herbie Hancock, Michael Brecker og Roy Hargrove turnerede i 2001 under overskriften Directions in music, hvor de hyldede Miles Davis' og John Coltranes 75 års fødselsdage. Der kom en Grammy award vindende plade ud af anstrengelserne, samt en turné, som blev set af 200.000 mennesker. I 2005 er de på turné igen. Der er dog ikke sat nogle europæiske datoer på turnéen endnu. Men mon ikke, vi får dem at se på de europæiske festivaler.
Al Jarreau spiller på Vega d. 26. oktober. Han er nærmest blevet genfødt i jazzgenren, efter at han med stor succes har lavet pladen Accentuate the positive. På pladen giver han sig i kast med jazzstandards som f.eks. Cold duck og Waltz for Debby.
lørdag, august 21, 2004
JAZZNYT UGE 35 2004
Tys Tys er af flere branchefolk blevet spået som DET danske jazznavn der kan slå igennem i udlandet. ILK har lige udsendt deres anden CD, Go get some. Nu har sangerinden Maria Laurette Friis, trompetisten Gunnar Halle, tangentspilleren Henrik Sundh og trommeslageren Kresten Osgood så chancen for at bevise, at dansk jazz i den grad er original, spændende, udviklende og høreværdig.
En af Englands mest interessante saxofonister i de senere år, Andy Sheppard optræder på Pizza Express Jazz Club i London, fra d. 23. august til d. 29. august. D. 23. er det sammen med den danske pianist Maj-Britt Kramer. De to har samarbejdet flere gange, bl.a. på Kramers to plader Who calls the tune fra 2002 og Something about heroes fra 1999. Sheppard optræder med mange forskellige musikere i løbet af ugen, bl.a. også guitaristen John Paricelli.
Verve og Blue Note har allerede gjort det, og rent faktisk blev der også lavet en dansk version (All That Jazz) for nogle år siden. Jeg taler om remixplader, hvor DJ's og remixere dykker ned i pladeselskabernes bagkataloger og forvrider de gamle jazznumre til oftest meget dansabel musik. D. 6. september er det MPS der står tur, MPS...hmmm...det var det tyske pladeselskab som i 60'erne og 70'erne stod bag flere produktioner med Lester Young, Monty Alexander og Oscar Peterson. Men hovedparten af udgivelserne var europæisk jazz. Jeg må erkende at jeg ikke kender mange af kunstnerne på MPS Jazz Reworks. Dog ser tracklisten ser djævelsk interessant ud, når jeg ser på hvem der har remixet. Min store helt Matthew Herbert er med, han har kastet sig over Boland-Clarke Big Band. Derudover finder man også Stereo MC's, Chateau Flight, Dzihan & Kamien etc. Pladen udkommer i uge 36. Originalerne finder man på udgivelsen MPS Jazz Works.
Blue Note udgiver i løbet af september Nicola Conte's Other directions. Italieneren udgav i 2001 Bossa per due, en af de vigtigste Nu Jazz plader. Conte er en meget aktiv herre, han har remixet utallige 12" plader, mange i brazilectro genren (Bossa møder electro). Rygterne om pladen går på, at den bliver mere jazzet og mindre electro. Blue Note udgiver også en ny plade med belgieren Marc Moulin i september. Her er vi også i danseland. Pladen kommer til at hedde Entertainment.
Roy Hargrove udsendte sidste år, under navnet RH Factor, pladen Hard Groove. En plade som blandede Neo-soul, jazz, hip hop og lignende i en stor gryde. I slutningen af september er han allerede klar med en ny plade på Verve. Denne gang kommer den til at hedde Strength.
Jazz på TV, skal man lede længe efter, ihvertfald på dansk TV. Men kig sydpå, på tyske 3sat sender de i august koncerter med Hancock/Shorter/Holland/Blade, Diana Krall, Dianne Reeves, Michel Petrucciani og Wayne Shorter med NDR Big Band. I september er det Esbjörn Svensson Trio, Tomasz Stanko, Viktoria Tolstoy etc. Du kan se mere ::HER::
I oktober og november er den norske saxofonist Jan Garbarek på turné i Tyskland, Østrig og England for at promovere sit nye album In praise of new dreams, der udkommer i slutningen af september på ECM. Med på turen har han danske Marilyn Mazur på percussion, Eberhard Weber på bas og Rainer Brüninghaus på keyboards.
Der udkommer for tiden en lind strøm af interessante plader, nedenfor kan du få et overblik over nogle af de vigtigste udgivelser nu, og i den kommende tid.
NU
Herbie Hancock: VSOP Live under the sky & The Piano (Columbia), genudgivelse af plader der kun har været tilgængelig i Japan.
George Duke: The Essential (Columbia), dobbeltCD med hans bedste (hmm, har han virkelig lavet så mange gode?)
Brad Mehldau: Solo Piano Live in Tokyo (Warner), melodier af bl.a. Gershwin, Monk, Nick Drake og Radiohead.
Gerardo Nuñez: Andando el tiempo (ACT), spansk flamencoguitarist med jazz på menuen. Paolo Fresu spiller trompet på pladen
Nils Petter Molvær: Streamer Live (Sula), 150.000 solgte han af pladen Khmer fra 1997, en sand nyklassiker.
Chick Corea Elektric Band: To the stars (Stretch Records)
Soulive: Turn it out (Velour), de er lige blevet fyret fra Blue Note, dette er deres pre-Blue Note debut fra 2000, incl CD2 med hip hop remixes af pladen.
SEPTEMBER
Charlie Haden: The land of the sun (Verve), nyt fra den meget aktive bassist, med bl.a. Gonzalo Rubalcaba på piano.
Jan Garbarek: In praise of dreams (ECM), med bla. Manu Katche på trommer
Jimmy Scott: Someone to watch over me, The definitive Jimmy Scott (Warner), 28 sange fra lille Jimmy's lange karriere.
Jon Balke & Magnetic North Orchestra: Diverted travels (ECM), med bl.a. Fredrik Lundin og Per Jørgensen
OKTOBER
Lars Danielsson: Libera me (ACT), den svenske bassist i selskab med Molvær, Anders Kjellberg, Jon Bang, Jon Christensen, Dave Liebman og DR's Underholdningsorkester(!?).
NOVEMBER
Jacky Terrason Trio: Uden titel (ACT)
Rigmor Gustafsson: Uden titel (ACT)
ANMELDELSE
FREDRIK LUNDIN OVERDRIVE PLAYS LEADBELLY
BELLY UP
STUNT STUCD 04072 2004
J-J-J-J-J
Lundins forrige CD, Choose your boots er klart den bedste danske jazzplade i det 21. århundrede. Så mine forventninger til hans nyeste udspil, Belly up, er skruet så højt op, at han næsten kun kan skuffe. Heldigvis har han ikke lavet Choose your boots nr. 2. Han er istedet rejst til et endnu mere sumpet område indenfor jazzen. Fredrik Lundin Overdrive er et stort, velfungerende og sammenspillet kollektiv, hvor jeg ikke hører noget overflødigt. Orkestret er atypisk, der er to trommeslagere, Emil De Waal og Jonas Johansen, som nærmest underspiller, så de lyder som et hele. Blæsergruppen er massiv, men igen overspilles der ikke. Lundin har styr på tropperne og helt sikkert også arrangementerne. For selvom der er plads til en masse improvisation, og jeg sender tanker i retning af Charles Mingus og hans større orkestre, er musikken ikke så løst spillet, som hos Mingus. Lundin har igen begået en stor plade, og så bliver jeg altså nødt til at nævne Henrik Gunde og hans formidable Rhodes spil. Den mand brænder igennem, og jeg glæder mig til foråret 2005, hvor der bliver mulighed for at se Gundes glade ansigt og høre Overdrive, med musik der garanteret giver mig endnu flere dimensioner når det er levende.
Min "hvad jeg har hørt allermest i løbet af sommeren" Liste 2004
1. Hampton Hawes: Northern Windows Plus (Prestige 2003)
-El piano, el bas og (ikke el) trommer i en live indspilning fra Montreux Jazzfestival 1973 (oprindeligt udgivet som Playin' in the yard). Dette er ikke for puritanerne, men for dælen hvor er det funky. Det er genudgivelse fra 2003, hvor Northern windows, en studieindspilning fra 1974 også er med, igen en superfunky sag med masser af el piano.
2. Eddie Harris & Les McCann: Swiss Movement (Atlantic 1969)
-Montreux igen, også funky, og en plade der virkelig kan sætte gang i stuen.
3. Paolo Fresu: Kind of Porgy & Bess (BMG 2002)
-Italiensk trompetist på en udgivelse fra 2002, der giver sig i kast med en rigtig klassiker, og det gør han i en meget
personlig og medrivende udgave. Den vietnamesiske guitarist Nguyen Le er med til at sætte prikken over I'et.
4. Fini Høstrup: So gentle (Stunt 2004)
-Tjah...jeg gav den 5 J'er i min anmeldelse, og jeg er ikke blevet træt af den endnu.
5. Fredrik Lundin Overdrive: Belly Up (Stunt 2004)
-Han overrasker, den kære Lundin, men det gør ikke noget.
6. Magic Moments 2 ACT Sampler (ACT 2004)
-Et af de mest spændende pladeselskaber præsenterer her en broget flok musikere. Enkelte falder igennem, nogle fornøjer, andre giver mig lyst til at købe hele albummet med kunstneren.
7. Charles Mingus: Mingus Dynasty (Columbia 1959)
-29,95 i Stereo Studie. Det er næsten for frækt, at sælge den til så lav en pris.
8. Jacky Terrason: Smile (Blue Note 2001)
-Suveræn koncert på Århus Jazzfestival.
9. Livstrompet: Scandinavian south (Phisteria 2004)
-Herligt bandnavn, og en virkelig original dansk electronica udgivelse. Jeg ved ikke en bønne om bandet, men de gør mig nysgerrig. Jeg vil udnævne dem til Best Kept Secret i dansk musik. Det er dyster musik. Den nordiske tone vendt på hovedet, men alligevel nordisk.
10. Troublemakers: Expressway (Blue Note 2004)-Fransk når det er bedst. Kan du lide St. Germain, Laurent De Wilde, No Jazz og Wise, skulle du tjekke den her. Kender du ikke de førnævnte navne, skulle du også tjekke dem.
Hvad er din "Hvad jeg har hørt allermest i løbet af sommeren" Liste 2004. Mail den til mig, og den kommer med i næste Jazznyt. Skriv gerne et lille stykke om dig selv.
En af Englands mest interessante saxofonister i de senere år, Andy Sheppard optræder på Pizza Express Jazz Club i London, fra d. 23. august til d. 29. august. D. 23. er det sammen med den danske pianist Maj-Britt Kramer. De to har samarbejdet flere gange, bl.a. på Kramers to plader Who calls the tune fra 2002 og Something about heroes fra 1999. Sheppard optræder med mange forskellige musikere i løbet af ugen, bl.a. også guitaristen John Paricelli.
Verve og Blue Note har allerede gjort det, og rent faktisk blev der også lavet en dansk version (All That Jazz) for nogle år siden. Jeg taler om remixplader, hvor DJ's og remixere dykker ned i pladeselskabernes bagkataloger og forvrider de gamle jazznumre til oftest meget dansabel musik. D. 6. september er det MPS der står tur, MPS...hmmm...det var det tyske pladeselskab som i 60'erne og 70'erne stod bag flere produktioner med Lester Young, Monty Alexander og Oscar Peterson. Men hovedparten af udgivelserne var europæisk jazz. Jeg må erkende at jeg ikke kender mange af kunstnerne på MPS Jazz Reworks. Dog ser tracklisten ser djævelsk interessant ud, når jeg ser på hvem der har remixet. Min store helt Matthew Herbert er med, han har kastet sig over Boland-Clarke Big Band. Derudover finder man også Stereo MC's, Chateau Flight, Dzihan & Kamien etc. Pladen udkommer i uge 36. Originalerne finder man på udgivelsen MPS Jazz Works.
Blue Note udgiver i løbet af september Nicola Conte's Other directions. Italieneren udgav i 2001 Bossa per due, en af de vigtigste Nu Jazz plader. Conte er en meget aktiv herre, han har remixet utallige 12" plader, mange i brazilectro genren (Bossa møder electro). Rygterne om pladen går på, at den bliver mere jazzet og mindre electro. Blue Note udgiver også en ny plade med belgieren Marc Moulin i september. Her er vi også i danseland. Pladen kommer til at hedde Entertainment.
Roy Hargrove udsendte sidste år, under navnet RH Factor, pladen Hard Groove. En plade som blandede Neo-soul, jazz, hip hop og lignende i en stor gryde. I slutningen af september er han allerede klar med en ny plade på Verve. Denne gang kommer den til at hedde Strength.
Jazz på TV, skal man lede længe efter, ihvertfald på dansk TV. Men kig sydpå, på tyske 3sat sender de i august koncerter med Hancock/Shorter/Holland/Blade, Diana Krall, Dianne Reeves, Michel Petrucciani og Wayne Shorter med NDR Big Band. I september er det Esbjörn Svensson Trio, Tomasz Stanko, Viktoria Tolstoy etc. Du kan se mere ::HER::
I oktober og november er den norske saxofonist Jan Garbarek på turné i Tyskland, Østrig og England for at promovere sit nye album In praise of new dreams, der udkommer i slutningen af september på ECM. Med på turen har han danske Marilyn Mazur på percussion, Eberhard Weber på bas og Rainer Brüninghaus på keyboards.
Der udkommer for tiden en lind strøm af interessante plader, nedenfor kan du få et overblik over nogle af de vigtigste udgivelser nu, og i den kommende tid.
NU
Herbie Hancock: VSOP Live under the sky & The Piano (Columbia), genudgivelse af plader der kun har været tilgængelig i Japan.
George Duke: The Essential (Columbia), dobbeltCD med hans bedste (hmm, har han virkelig lavet så mange gode?)
Brad Mehldau: Solo Piano Live in Tokyo (Warner), melodier af bl.a. Gershwin, Monk, Nick Drake og Radiohead.
Gerardo Nuñez: Andando el tiempo (ACT), spansk flamencoguitarist med jazz på menuen. Paolo Fresu spiller trompet på pladen
Nils Petter Molvær: Streamer Live (Sula), 150.000 solgte han af pladen Khmer fra 1997, en sand nyklassiker.
Chick Corea Elektric Band: To the stars (Stretch Records)
Soulive: Turn it out (Velour), de er lige blevet fyret fra Blue Note, dette er deres pre-Blue Note debut fra 2000, incl CD2 med hip hop remixes af pladen.
SEPTEMBER
Charlie Haden: The land of the sun (Verve), nyt fra den meget aktive bassist, med bl.a. Gonzalo Rubalcaba på piano.
Jan Garbarek: In praise of dreams (ECM), med bla. Manu Katche på trommer
Jimmy Scott: Someone to watch over me, The definitive Jimmy Scott (Warner), 28 sange fra lille Jimmy's lange karriere.
Jon Balke & Magnetic North Orchestra: Diverted travels (ECM), med bl.a. Fredrik Lundin og Per Jørgensen
OKTOBER
Lars Danielsson: Libera me (ACT), den svenske bassist i selskab med Molvær, Anders Kjellberg, Jon Bang, Jon Christensen, Dave Liebman og DR's Underholdningsorkester(!?).
NOVEMBER
Jacky Terrason Trio: Uden titel (ACT)
Rigmor Gustafsson: Uden titel (ACT)
ANMELDELSE
FREDRIK LUNDIN OVERDRIVE PLAYS LEADBELLY
BELLY UP
STUNT STUCD 04072 2004
J-J-J-J-J
Lundins forrige CD, Choose your boots er klart den bedste danske jazzplade i det 21. århundrede. Så mine forventninger til hans nyeste udspil, Belly up, er skruet så højt op, at han næsten kun kan skuffe. Heldigvis har han ikke lavet Choose your boots nr. 2. Han er istedet rejst til et endnu mere sumpet område indenfor jazzen. Fredrik Lundin Overdrive er et stort, velfungerende og sammenspillet kollektiv, hvor jeg ikke hører noget overflødigt. Orkestret er atypisk, der er to trommeslagere, Emil De Waal og Jonas Johansen, som nærmest underspiller, så de lyder som et hele. Blæsergruppen er massiv, men igen overspilles der ikke. Lundin har styr på tropperne og helt sikkert også arrangementerne. For selvom der er plads til en masse improvisation, og jeg sender tanker i retning af Charles Mingus og hans større orkestre, er musikken ikke så løst spillet, som hos Mingus. Lundin har igen begået en stor plade, og så bliver jeg altså nødt til at nævne Henrik Gunde og hans formidable Rhodes spil. Den mand brænder igennem, og jeg glæder mig til foråret 2005, hvor der bliver mulighed for at se Gundes glade ansigt og høre Overdrive, med musik der garanteret giver mig endnu flere dimensioner når det er levende.
Min "hvad jeg har hørt allermest i løbet af sommeren" Liste 2004
1. Hampton Hawes: Northern Windows Plus (Prestige 2003)
-El piano, el bas og (ikke el) trommer i en live indspilning fra Montreux Jazzfestival 1973 (oprindeligt udgivet som Playin' in the yard). Dette er ikke for puritanerne, men for dælen hvor er det funky. Det er genudgivelse fra 2003, hvor Northern windows, en studieindspilning fra 1974 også er med, igen en superfunky sag med masser af el piano.
2. Eddie Harris & Les McCann: Swiss Movement (Atlantic 1969)
-Montreux igen, også funky, og en plade der virkelig kan sætte gang i stuen.
3. Paolo Fresu: Kind of Porgy & Bess (BMG 2002)
-Italiensk trompetist på en udgivelse fra 2002, der giver sig i kast med en rigtig klassiker, og det gør han i en meget
personlig og medrivende udgave. Den vietnamesiske guitarist Nguyen Le er med til at sætte prikken over I'et.
4. Fini Høstrup: So gentle (Stunt 2004)
-Tjah...jeg gav den 5 J'er i min anmeldelse, og jeg er ikke blevet træt af den endnu.
5. Fredrik Lundin Overdrive: Belly Up (Stunt 2004)
-Han overrasker, den kære Lundin, men det gør ikke noget.
6. Magic Moments 2 ACT Sampler (ACT 2004)
-Et af de mest spændende pladeselskaber præsenterer her en broget flok musikere. Enkelte falder igennem, nogle fornøjer, andre giver mig lyst til at købe hele albummet med kunstneren.
7. Charles Mingus: Mingus Dynasty (Columbia 1959)
-29,95 i Stereo Studie. Det er næsten for frækt, at sælge den til så lav en pris.
8. Jacky Terrason: Smile (Blue Note 2001)
-Suveræn koncert på Århus Jazzfestival.
9. Livstrompet: Scandinavian south (Phisteria 2004)
-Herligt bandnavn, og en virkelig original dansk electronica udgivelse. Jeg ved ikke en bønne om bandet, men de gør mig nysgerrig. Jeg vil udnævne dem til Best Kept Secret i dansk musik. Det er dyster musik. Den nordiske tone vendt på hovedet, men alligevel nordisk.
10. Troublemakers: Expressway (Blue Note 2004)-Fransk når det er bedst. Kan du lide St. Germain, Laurent De Wilde, No Jazz og Wise, skulle du tjekke den her. Kender du ikke de førnævnte navne, skulle du også tjekke dem.
Hvad er din "Hvad jeg har hørt allermest i løbet af sommeren" Liste 2004. Mail den til mig, og den kommer med i næste Jazznyt. Skriv gerne et lille stykke om dig selv.
mandag, august 16, 2004
JAZZNYT UGE 34 2004
På Fermaten i Herning huserer jazzklubben Moor Jazz. I samarbejde med spillestedet præsenterer jazzklubben i efteråret fire koncerter. D. 17. september lægges der ud med Katrine Madsen, sangerinden vil synge standards i selskab med nogle af dansk jazz’s bedste musikere. Kasper Villaume på piano, som i efteråret udsender sin tredje soloCD, som han har været i New York for at indspille, med Chris Minh Doky i producerstolen. Jesper Bodilsen på bas, som udover at være gift med Katrine Madsen, er en af de mest brugte bassister i dansk jazz. Bag trommerne finder vi Jonas Johansen, som ligeledes er en meget efterspurgt musiker.
I starten af oktober kommer Peter Rosendal Trio. Rosendal på piano har lige udsendt sin anden CD på Cope Records, og endnu en gang er det med rosende anmeldelser fra den danske jazzpresse. Han medbringer bl.a. Mads Vinding på bas.
D. 28. oktober kommer Christian Winther Quartet, og i starten af december er det tid til et besøg af Danmarks bedste Djangologister Reve Boheme.
Førnævnte Christian Winther har lige udsendt sin anden CD Blue Function. Saxofonisten er bosiddende i New Orleans, men pæredansk. På pladen bakkes han op af en, perlerække af erfarne amerikanske musikere. Bassisten Roland Guerin har optrådet med bl.a. George Benson, Jimmy Scott, Nicholas Payton og Gerry Mulligan, og desuden medvirket på plader med Ellis Marsalis, Marcus Roberts, Alen Toussaint og Mark Whitfield. Han har ligeledes udgivet flere soloplader. Basunisten Vincent R. Gardner har været fast mand i The Lincoln Jazz Orchestra. Hans CV er som et lille jazzleksikon, med iøjnefaldende (eller iørefaldende) navne som The Duke Ellington Orchestra, Bobby McFerrin, The Count Basie Orchestra, The Glenn Miller Orchestra, Chaka Kahn, A Tribe Called Quest, Nancy Wilson, McCoy Tyner, Nicholas Payton, Illinois Jacquet, Wynton Marsalis og Tommy Flanagan. Ret godt gået af en 32 årig musiker. Pianisten Fredrick Sanders har også turneret med The Lincoln Jazz Orchestra, samt spillet med Dirty Dozen Brass Band, David ”Fathead” Newman og Roy Hargrove. Trommeslageren Herlin Riley har spillet med Marcus Roberts, Dr. John, Harry Connick Jr., George Benson, Benny Wallace og The Lincoln Jazz Orchestra. Jeg håber ikke, at det tog pusten fra dig.
På pladens trackliste finder man numre af bl.a. Fats Waller, Thelonious Monk og Christian Winther. CD’en kan købes på www.newnetmusic.com , Steeplechase og veludstyrede pladebikse.
Fredrik Lundin har jo lige udsendt sin Leadbelly tribute, hvor han har den norske trompetist Per Jørgensen til at synge Goodnight Irene. Kan man ikke få nok af de to, medvirker de begge to på den norske pianist Jon Balke’s nyeste CD Diverted Travels som en del af Magnetic North Orchestra. D. 30. august er der releaseparty på Copenhagen Jazzhouse, for CD’en som ECM står bag.
Det svenske pladeselskab Sonet udgav i 70’erne og 80’erne en lang række plader med internationale jazzmusikere. Pladerne bliver nu genudsendt af Universal Jazz i serien The Sonet Jazz Story. De første ti plader udkommer d. 19. august, hvor man har mulighed for at høre Barney Kessel, Red Mitchell, Al Cohn, Zoot Sims, Dizzy Gillespie, Max Roach, Ruby Braff, Art Farmer, Bob Brookmeyer, Chet Baker, Lionel Hampton, Svend Asmussen, Sonny Stitt, Art Blaykey og Benny Carter.
I sidste uge gav jeg Blue Note nogle velfortjente hug, og jeg kunne sådan set godt blive ved. Men i denne uge er jeg i flinkehjørnet. I 2000 udsendte Blue Note nyklassikeren Tourist med franske St. Germain. En plade der på forrygende vis blandede jazz med moderne elektronik og danserytmer. Desuden solgte den en pæn sjat. Nu er de banen igen med jazz og elektronik. Franske Troublemakers er klar med en CD, Express Way, hvor de blander jazz, funk, house, hip hop og R’n’B. Pladen byder på pudsige indslag, som guitar a la George Benson, trompet a la Herb Alpert, fløjte a la Hubert Laws og filmiske strygere. Musikken er mere dyster end St. Germain’s, men jeg tror på at Blue Note har fundet et nyt hit i samme klasse. Musikken kan bruges på modecatwalken, den eksklusive cocktail bar, men så absolut også hjemme i stuen.
Hvis du vil investere i CD’en kan det være værd at gå på jagt efter den franske udgave, hvor der følger en Bonus DVD med, med en timelang film, hvor musikken er soundtrack. Desuden bruger Blue Note i Frankrig ikke Copy Control på deres CD’ere, og det synes jeg er dejligt. Nej jeg brænder ikke, men kan godt lide at have musikken på computeren.
I starten af oktober kommer Peter Rosendal Trio. Rosendal på piano har lige udsendt sin anden CD på Cope Records, og endnu en gang er det med rosende anmeldelser fra den danske jazzpresse. Han medbringer bl.a. Mads Vinding på bas.
D. 28. oktober kommer Christian Winther Quartet, og i starten af december er det tid til et besøg af Danmarks bedste Djangologister Reve Boheme.
Førnævnte Christian Winther har lige udsendt sin anden CD Blue Function. Saxofonisten er bosiddende i New Orleans, men pæredansk. På pladen bakkes han op af en, perlerække af erfarne amerikanske musikere. Bassisten Roland Guerin har optrådet med bl.a. George Benson, Jimmy Scott, Nicholas Payton og Gerry Mulligan, og desuden medvirket på plader med Ellis Marsalis, Marcus Roberts, Alen Toussaint og Mark Whitfield. Han har ligeledes udgivet flere soloplader. Basunisten Vincent R. Gardner har været fast mand i The Lincoln Jazz Orchestra. Hans CV er som et lille jazzleksikon, med iøjnefaldende (eller iørefaldende) navne som The Duke Ellington Orchestra, Bobby McFerrin, The Count Basie Orchestra, The Glenn Miller Orchestra, Chaka Kahn, A Tribe Called Quest, Nancy Wilson, McCoy Tyner, Nicholas Payton, Illinois Jacquet, Wynton Marsalis og Tommy Flanagan. Ret godt gået af en 32 årig musiker. Pianisten Fredrick Sanders har også turneret med The Lincoln Jazz Orchestra, samt spillet med Dirty Dozen Brass Band, David ”Fathead” Newman og Roy Hargrove. Trommeslageren Herlin Riley har spillet med Marcus Roberts, Dr. John, Harry Connick Jr., George Benson, Benny Wallace og The Lincoln Jazz Orchestra. Jeg håber ikke, at det tog pusten fra dig.
På pladens trackliste finder man numre af bl.a. Fats Waller, Thelonious Monk og Christian Winther. CD’en kan købes på www.newnetmusic.com , Steeplechase og veludstyrede pladebikse.
Fredrik Lundin har jo lige udsendt sin Leadbelly tribute, hvor han har den norske trompetist Per Jørgensen til at synge Goodnight Irene. Kan man ikke få nok af de to, medvirker de begge to på den norske pianist Jon Balke’s nyeste CD Diverted Travels som en del af Magnetic North Orchestra. D. 30. august er der releaseparty på Copenhagen Jazzhouse, for CD’en som ECM står bag.
Det svenske pladeselskab Sonet udgav i 70’erne og 80’erne en lang række plader med internationale jazzmusikere. Pladerne bliver nu genudsendt af Universal Jazz i serien The Sonet Jazz Story. De første ti plader udkommer d. 19. august, hvor man har mulighed for at høre Barney Kessel, Red Mitchell, Al Cohn, Zoot Sims, Dizzy Gillespie, Max Roach, Ruby Braff, Art Farmer, Bob Brookmeyer, Chet Baker, Lionel Hampton, Svend Asmussen, Sonny Stitt, Art Blaykey og Benny Carter.
I sidste uge gav jeg Blue Note nogle velfortjente hug, og jeg kunne sådan set godt blive ved. Men i denne uge er jeg i flinkehjørnet. I 2000 udsendte Blue Note nyklassikeren Tourist med franske St. Germain. En plade der på forrygende vis blandede jazz med moderne elektronik og danserytmer. Desuden solgte den en pæn sjat. Nu er de banen igen med jazz og elektronik. Franske Troublemakers er klar med en CD, Express Way, hvor de blander jazz, funk, house, hip hop og R’n’B. Pladen byder på pudsige indslag, som guitar a la George Benson, trompet a la Herb Alpert, fløjte a la Hubert Laws og filmiske strygere. Musikken er mere dyster end St. Germain’s, men jeg tror på at Blue Note har fundet et nyt hit i samme klasse. Musikken kan bruges på modecatwalken, den eksklusive cocktail bar, men så absolut også hjemme i stuen.
Hvis du vil investere i CD’en kan det være værd at gå på jagt efter den franske udgave, hvor der følger en Bonus DVD med, med en timelang film, hvor musikken er soundtrack. Desuden bruger Blue Note i Frankrig ikke Copy Control på deres CD’ere, og det synes jeg er dejligt. Nej jeg brænder ikke, men kan godt lide at have musikken på computeren.
lørdag, august 07, 2004
JAZZNYT UGE 33 2004
De vilde århusianere i Jazzklubben Sunship har efterårets program klar. Programmet er en rejse ud i de mest progressive og "helt fremme i bussen" danske jazzmusikere. Det er en fornøjelse, at jazzklubben har fået rodfæste i Århus. D. 8. september starter de ud med med en koncert med Slaraffenland, som ikke har noget at gøre med A Beautiful Day's seneste CD Slaraffenland. Efterårets program byder ellers på undergrundspianistikonet Jacob Anderskov i selskab med Michael Formanek, Triåveræinne, Gramski Beat, Niels Ryde med Wolfgang Muthspiel, Jumpin' Gemini og Autofant.
I Wien åbnede d. 25. maj, Joe Zawinul's Birdland. En eksklusiv jazzklub, med ugelange optrædender. F.eks. byder den kommende uge på Frederic Galliano and the African Divas. Du kan læse mere om klubben ::HER::
Ulf Wakenius' seneste CD for Stunt Forever you, er udvalgt af det engelske musik magasin MOJO (skriver overvejende om rock) som august måneds JazzCD. Du kan læse anmeldelsen ::HER:: Her er der også roser til medspillerne Morten Lund, Carsten Dahl og Lars Danielsson. Har du ikke allerede CD'en, kan du på Ulf Wakenius' side downloade hele fire numre i mp3 format ::HER::
Trommelegenden Roy Haynes er blevet valgt til jazzmagasinet Down Beats Hall of Fame, hvor han kommer i selskab med alle mulige andre legender.
Retroswing orkestret Big Bad Voodoo Daddy har lige udsendt en Live CD (med bonus DVD), de har besøgt Danmark flere gange, og her har publikum fået syn for at det er live de skal opleves. CD+DVD hedder Live, Vanguard står for udgivelsen.
Blue Note tror på et liv efter jazzen, uden jazz, eller hvad?!...De fortsætter ufortrødent deres indmarch på det amerikanske popmarked med Anita Baker. Jeg kunne da også være ligeglad, hvis det ikke var fordi at det virker som om at det går ud over nyudgivelser med jazzmusik. Genudgivelser med gammel jazz, som var nyudviklende for over fyrre år siden sprøjter de ud i en lind strøm. Men nyudviklende i det 21. århundrede er der ikke ret meget der tyder på at de vil være. Blue Note var (er stadig en smule) et rigtigt lækkert jazzbolche, som når jeg tager det, smager af jazz. Men synes jeg at det træls, at de begynder at komme andre smagsvarianter i bolcheposerne. Dem kan sælge i andre poser, så man ved hvad det er man køber. Jeg vil heller ikke have altheabolcher i kongen-af-danmark poserne.
I Wien åbnede d. 25. maj, Joe Zawinul's Birdland. En eksklusiv jazzklub, med ugelange optrædender. F.eks. byder den kommende uge på Frederic Galliano and the African Divas. Du kan læse mere om klubben ::HER::
Ulf Wakenius' seneste CD for Stunt Forever you, er udvalgt af det engelske musik magasin MOJO (skriver overvejende om rock) som august måneds JazzCD. Du kan læse anmeldelsen ::HER:: Her er der også roser til medspillerne Morten Lund, Carsten Dahl og Lars Danielsson. Har du ikke allerede CD'en, kan du på Ulf Wakenius' side downloade hele fire numre i mp3 format ::HER::
Trommelegenden Roy Haynes er blevet valgt til jazzmagasinet Down Beats Hall of Fame, hvor han kommer i selskab med alle mulige andre legender.
Retroswing orkestret Big Bad Voodoo Daddy har lige udsendt en Live CD (med bonus DVD), de har besøgt Danmark flere gange, og her har publikum fået syn for at det er live de skal opleves. CD+DVD hedder Live, Vanguard står for udgivelsen.
Blue Note tror på et liv efter jazzen, uden jazz, eller hvad?!...De fortsætter ufortrødent deres indmarch på det amerikanske popmarked med Anita Baker. Jeg kunne da også være ligeglad, hvis det ikke var fordi at det virker som om at det går ud over nyudgivelser med jazzmusik. Genudgivelser med gammel jazz, som var nyudviklende for over fyrre år siden sprøjter de ud i en lind strøm. Men nyudviklende i det 21. århundrede er der ikke ret meget der tyder på at de vil være. Blue Note var (er stadig en smule) et rigtigt lækkert jazzbolche, som når jeg tager det, smager af jazz. Men synes jeg at det træls, at de begynder at komme andre smagsvarianter i bolcheposerne. Dem kan sælge i andre poser, så man ved hvad det er man køber. Jeg vil heller ikke have altheabolcher i kongen-af-danmark poserne.
tirsdag, august 03, 2004
JAZZNYT UGE 32 2004
Bilka er ikke just stedet man køber musik, og slet ikke jazzmusik. Men på www.bilka.dk/musik kan man købe og downloade musik. Der er endda rigtig meget musik på siden, og også jazz. Meeen selvom jeg lytter til meget jazzmusik er jeg jo heller ikke idiot. Et eksempel: Blue Note har lige genudsendt Dexter Gordon's Dexter's calling. Den kan jeg købe for 69,- på http://www.cdon.com/ Her får jeg så selve CD'en i hånden efter at have ventet en uges tid og iøvrigt betalt 29,- for forsendelse. Jeg kan også gå ind i en rigtig pladeforretning og smække 69,- på disken, gå ud af døren fem sekunder efter og være den lykkelige indehaver af CD'en til jeg dør. Sidste mulighed er at jeg kan sidde hjemme foran computeren og downloade hele pladen fra Bilka's musikside. Jeg får ikke nogen CD, men har fuld råderet over musikken til privat brug. Det skal jeg betale 95,- for!? Hvad hulen er meningen...Som en lille afslutning på historien kan jeg tilføje at CD'en er kopisikret, som alle andre nyudgivelser fra Blue Note. Så der er ingen mulighed for at overføre CD'en til sin computer eller bærbare MP3-afspiller, da det er ulovligt (og iøvrigt heller ikke lige til).
Thomas Fryland udsendte i foråret CD'en Metamorfoser vol. 1, hvor vægten var lagt på salmer. Allerede her i august kommer volume 2, hvor Fryland sammen med sin Sextet, giver sig i kast med arbejdersange. Thomas Fryland Sextet vil i løbet af 2005 udsende flere CD'er i serien og ligeledes vil de fejre Clifford Browns 75 årsdag. Det er det nye danske pladeselskab Sweet Silence Records der står bag udgivelserne.
Jazzklubben Jive i Vejle lægger stort ud med efterårets program, hvor de den 26. august får besøg af Beijbom-Kroner Big Band feat. Diana Nunez. Big Bandet har for ganske nylig udsendt Cd'en Tango for bad people. Senere på sæsonen kommer der to amerikanske Billy'er til Vejle. Tenorsaxofonisten Harper og trommeslageren Hart står i spidsen for et orkester, der også tæller Anders Bergcrantz.
Det bare sådan det er, sang Moonjam for adskillige år siden. Sangen var en oversættelse af Bruce Hornsby's The way it is. Men det var i 1986 at han hærgede hitlisterne med sin radiovenlige rock. Siden har han bevæget sig mere over i jazzen, med stor vægt på det instrumentale, senest på Big swing face fra fra 02 og i år på Halcyon days. Den 22. september besøger pianisten og sangeren Copenhagen Jazzhouse under overskriften Special acoustic performance (gad vide hvad der var i vejen med Unplugged begrebet, eller lyder det lidt for plat, når det er en koncert på et jazzspillested?) Der udkommer en DVD d. 6. september kaldet Bruce Hornsby & friends
I Svendborg huserer jazzklubben Giant Steps på værtshuset Arne B. Deres program er bredt og særdeles interessant. Du kan f.eks. allerede d. 19. august møde Thulla. I løbet af efteråret er f.eks. Trine-Lise Væring, Tip Toe Big Band, Muthspiel/Løvdal/Ryde/Mogensen, Senderovitz/Nordal/Tagel feat. Lars Vissing og Franck/Raney Quartet på programmet. Du kan se hele programmet ::HER::
Oscar Peterson kommer til Norge i efteråret, men der er ikke noget Danmarksbesøg...nå men som et lille plaster på såret kan man investere i DVD'en A night in Vienna, som Verve udgiver (ja, han er tilbage i folden hos sin gamle arbejdsgiver). Det er en koncert som blev afholdt i anledning af Bösendorfer's 150 års jubilæum. Sweet Georgia Brown, Satin doll og Hymn to freedom optræder bl.a på tracklisten. NHØP er selvfølgelig med på bassen, derudover er det Ulf Wakenius på guitar og Martin Drew på trommer.
Kasper Villaume udsender ny solo CD senere på året, hvor han bl.a. giver sig i kast med Dansevise i en McCoy Tyner lignende udgave.
DR Big Band er fyldt 40 år. Det er fejret med udgivelsen af et jubilæumsmagasin (og koncert under Copenhagen Jazzfestival), med historie og billeder fra årene der er gået. Du kan læse magasinet ::HER::
Overdrivelse fremmer forståelsen?! Trommeslageren Harvey Mason har lige udsendt CD'en With all my heart på Bluebird. Det er egentlig en TrioCD, men med nye musikere på hvert eneste nummer. Derfor er gæstelisten også lang og sikke en. Herbie Hancock, Kenny Barron, Chick Corea, Monty Alexander, Brad Mehldau, Hank Jomes, Ron Carter, Eddie Gomez, Chalie Haden, George Mraz etc.
Den norske electronica/jazz gruppe Wibutee er klar med et nyt album. Det er Bugge Wesseltoft's Jazzland Recordings der står for udgivelsen af dette meget originale orkester, med saxofonist Haakon Kornstad, bassist Per Zanussi, trommeslager og programmør Wetle Holte og Livelydsbehandleren Rune Brøndbo a.k.a. Sternklang.
Kan du heller ikke få nok norsk electronica. Så skulle du besøge Elektrofisk ::HER:: Hvor du finder alt om norsk electronica i alle dets afarter. Samt iøvrigt kan downloade MP3'ere med nye spændende artister, f.eks Knirk.
Saxophone Summit er navnet på en supergruppe som Dave Liebman, Joe Lovano og Michael Brecker har haft siden 1996. Men først nu kommer der en CD med dem. De får hjælp af pinisten Phil Markowitz, bassisten Cecil McBee og trommeslageren Billy Hart. Den udkommer til september på Telarc.
Montmartre var i starten af 60'erne med til at sætte dagsordenen på avant garde og freejazz scenen. Mange af koncerterne blev heldigvis optaget. Storyville har lige genudsendt Archie Shepp & the New York Contemporary Five, som er en koncertoptagelse fra '63. Til oktober udsender Revenant Records den ni-dobbelte CDbox Holy Ghost med Albert Ayler. Boxen inkluderer bl.a. en koncert med Cecil Taylor Quartet fra Montmartre i '62. Trænger du allerede nu til en tur tilbage i tiden, kan du hente en MP3 fra Cecil Taylor's Nefertiti, The beautiful one has come: Live at The Café Montmartre 1962 ::HER::
Andre Optagelser fra Montmartre i 60'erne
Bill Evans: You're gonna hear from me (Milestone)
Bill Evans: Jazzhouse (Milestone)
Dexter Gordon: Body and soul (Black Lion)
Dexter Gordon: The Montmartre Collection vol. 1 & 2 (Black Lion)
Stuff Smith: Live at the Montmartre (Storyville)
Don Byas: 30th anniversary album (Debut)
Oscar Pettiford: My little cello (Debut)
Ben Webster: Sunday morning at The Montmartre (Black Lion)
Ben Webster: Saturday night at The Montmartre (Black Lion)
Roland Kirk: Kirk in Copenhagen (Mercury)
Johnny Griffin: Live at Jazzhus Montmartre (Jazz Colours)
Cecil Taylor: Innovations (Freedom)
Cecil Taylor: What's new (Freedom)
I den sidste udgave af Jazznyt skrev jeg at gruppen Blake Tartare, med Kresten Osgood, Søren Kjærgaard og Jonas Westergaard skulle spille på Montreal Jazzfestival. Det gjorde de, men de spillede også på Vancouver Jazzfestival, hvor http://www.straight.com/ skrev: BOTH AT THE Vancouver East Cultural Centre on Saturday and the Roundhouse on Sunday, Vancouver expatriate Michael Blake proved that cutting-edge jazz needn't be unapproachable. Backed by his Copenhagen-based Blake Tartare band, the saxophonist mixed hummable melodies with electronically assisted outer-space excursions, all grounded by the burly and brilliant drummer Kresten Osgood. At one point Blake pointed out that the big percussionist "looks like trouble, but smells like flowers", but in the end it was the whole band that came off smelling like roses.
Om koncerten på Montreal Jazzfestival skrev http://www.jambase.com/ : Blake Tartare -A group headed by Montreal-via-New York saxophonist Michael Blake with three of the top young Copenhagen musicians, played outside for free and this was by far and away the best outdoor show I saw, on purely musical terms. Even when they devolved into the tricks of squealing or the pianist taking a solo on water bottle (think the intro to "Watermelon Man" off Headhunters), it served a musical purpose. Their tune "Lemmy Caution" was ferocious on the out-head; it sounded like Radiohead fronted by Dewey Redman. When Blake plays tenor and soprano at the same time it's more than a gimmick, it's a certain sound he wants to achieve. I bought his CD on the spot.
Den legendariske bassist Stanley Clarke gæstede Copenhagen Jazzfestival, med sig havde han den 23 årige danske violinist Mads Tolling, som ellers studerer på Berklee School of Music. Han er et næsten ubeskrevet blad herhjemme, men har i staterne bl.a. spillet med Joe Lovano og JoAnne Brackeen. Dog har han medvirket i TV-serien Edderkoppen fra 2000, hvor han spillede violinist på en jazzklub, iøvrigt i selskab med bl.a. Katrine Madsen, Jesper Bodilsen og Jakob Dinesen.
Han har også medvirket på amerikanske Ben Adams Sextet Plays the music of Todd Brindley Hershberger fra 2001. Du kan høre musikken ::HER:: Mon ikke vi kommer til at høre meget mere til Mads Tolling i fremtiden.
Da Stanley Clarke i juni spillede i Oakley, Cincinnati skrev www.enquirer.com : Not counting the leader, the crowd's favorite band member seemed to be 22-year-old Mads Tolling, a Danish violinist recommended to Clarke by the man to whom Tolling could easily be compared as a player, Jean-Luc Ponty. All of his solos received standing ovations, while the more subdued stars of the night were veteran Clarke drummer Gerry Brown and super-session bassist Armand Sabal-Lecco.
Thomas Fryland udsendte i foråret CD'en Metamorfoser vol. 1, hvor vægten var lagt på salmer. Allerede her i august kommer volume 2, hvor Fryland sammen med sin Sextet, giver sig i kast med arbejdersange. Thomas Fryland Sextet vil i løbet af 2005 udsende flere CD'er i serien og ligeledes vil de fejre Clifford Browns 75 årsdag. Det er det nye danske pladeselskab Sweet Silence Records der står bag udgivelserne.
Jazzklubben Jive i Vejle lægger stort ud med efterårets program, hvor de den 26. august får besøg af Beijbom-Kroner Big Band feat. Diana Nunez. Big Bandet har for ganske nylig udsendt Cd'en Tango for bad people. Senere på sæsonen kommer der to amerikanske Billy'er til Vejle. Tenorsaxofonisten Harper og trommeslageren Hart står i spidsen for et orkester, der også tæller Anders Bergcrantz.
Det bare sådan det er, sang Moonjam for adskillige år siden. Sangen var en oversættelse af Bruce Hornsby's The way it is. Men det var i 1986 at han hærgede hitlisterne med sin radiovenlige rock. Siden har han bevæget sig mere over i jazzen, med stor vægt på det instrumentale, senest på Big swing face fra fra 02 og i år på Halcyon days. Den 22. september besøger pianisten og sangeren Copenhagen Jazzhouse under overskriften Special acoustic performance (gad vide hvad der var i vejen med Unplugged begrebet, eller lyder det lidt for plat, når det er en koncert på et jazzspillested?) Der udkommer en DVD d. 6. september kaldet Bruce Hornsby & friends
I Svendborg huserer jazzklubben Giant Steps på værtshuset Arne B. Deres program er bredt og særdeles interessant. Du kan f.eks. allerede d. 19. august møde Thulla. I løbet af efteråret er f.eks. Trine-Lise Væring, Tip Toe Big Band, Muthspiel/Løvdal/Ryde/Mogensen, Senderovitz/Nordal/Tagel feat. Lars Vissing og Franck/Raney Quartet på programmet. Du kan se hele programmet ::HER::
Oscar Peterson kommer til Norge i efteråret, men der er ikke noget Danmarksbesøg...nå men som et lille plaster på såret kan man investere i DVD'en A night in Vienna, som Verve udgiver (ja, han er tilbage i folden hos sin gamle arbejdsgiver). Det er en koncert som blev afholdt i anledning af Bösendorfer's 150 års jubilæum. Sweet Georgia Brown, Satin doll og Hymn to freedom optræder bl.a på tracklisten. NHØP er selvfølgelig med på bassen, derudover er det Ulf Wakenius på guitar og Martin Drew på trommer.
Kasper Villaume udsender ny solo CD senere på året, hvor han bl.a. giver sig i kast med Dansevise i en McCoy Tyner lignende udgave.
DR Big Band er fyldt 40 år. Det er fejret med udgivelsen af et jubilæumsmagasin (og koncert under Copenhagen Jazzfestival), med historie og billeder fra årene der er gået. Du kan læse magasinet ::HER::
Overdrivelse fremmer forståelsen?! Trommeslageren Harvey Mason har lige udsendt CD'en With all my heart på Bluebird. Det er egentlig en TrioCD, men med nye musikere på hvert eneste nummer. Derfor er gæstelisten også lang og sikke en. Herbie Hancock, Kenny Barron, Chick Corea, Monty Alexander, Brad Mehldau, Hank Jomes, Ron Carter, Eddie Gomez, Chalie Haden, George Mraz etc.
Den norske electronica/jazz gruppe Wibutee er klar med et nyt album. Det er Bugge Wesseltoft's Jazzland Recordings der står for udgivelsen af dette meget originale orkester, med saxofonist Haakon Kornstad, bassist Per Zanussi, trommeslager og programmør Wetle Holte og Livelydsbehandleren Rune Brøndbo a.k.a. Sternklang.
Kan du heller ikke få nok norsk electronica. Så skulle du besøge Elektrofisk ::HER:: Hvor du finder alt om norsk electronica i alle dets afarter. Samt iøvrigt kan downloade MP3'ere med nye spændende artister, f.eks Knirk.
Saxophone Summit er navnet på en supergruppe som Dave Liebman, Joe Lovano og Michael Brecker har haft siden 1996. Men først nu kommer der en CD med dem. De får hjælp af pinisten Phil Markowitz, bassisten Cecil McBee og trommeslageren Billy Hart. Den udkommer til september på Telarc.
Montmartre var i starten af 60'erne med til at sætte dagsordenen på avant garde og freejazz scenen. Mange af koncerterne blev heldigvis optaget. Storyville har lige genudsendt Archie Shepp & the New York Contemporary Five, som er en koncertoptagelse fra '63. Til oktober udsender Revenant Records den ni-dobbelte CDbox Holy Ghost med Albert Ayler. Boxen inkluderer bl.a. en koncert med Cecil Taylor Quartet fra Montmartre i '62. Trænger du allerede nu til en tur tilbage i tiden, kan du hente en MP3 fra Cecil Taylor's Nefertiti, The beautiful one has come: Live at The Café Montmartre 1962 ::HER::
Andre Optagelser fra Montmartre i 60'erne
Bill Evans: You're gonna hear from me (Milestone)
Bill Evans: Jazzhouse (Milestone)
Dexter Gordon: Body and soul (Black Lion)
Dexter Gordon: The Montmartre Collection vol. 1 & 2 (Black Lion)
Stuff Smith: Live at the Montmartre (Storyville)
Don Byas: 30th anniversary album (Debut)
Oscar Pettiford: My little cello (Debut)
Ben Webster: Sunday morning at The Montmartre (Black Lion)
Ben Webster: Saturday night at The Montmartre (Black Lion)
Roland Kirk: Kirk in Copenhagen (Mercury)
Johnny Griffin: Live at Jazzhus Montmartre (Jazz Colours)
Cecil Taylor: Innovations (Freedom)
Cecil Taylor: What's new (Freedom)
I den sidste udgave af Jazznyt skrev jeg at gruppen Blake Tartare, med Kresten Osgood, Søren Kjærgaard og Jonas Westergaard skulle spille på Montreal Jazzfestival. Det gjorde de, men de spillede også på Vancouver Jazzfestival, hvor http://www.straight.com/ skrev: BOTH AT THE Vancouver East Cultural Centre on Saturday and the Roundhouse on Sunday, Vancouver expatriate Michael Blake proved that cutting-edge jazz needn't be unapproachable. Backed by his Copenhagen-based Blake Tartare band, the saxophonist mixed hummable melodies with electronically assisted outer-space excursions, all grounded by the burly and brilliant drummer Kresten Osgood. At one point Blake pointed out that the big percussionist "looks like trouble, but smells like flowers", but in the end it was the whole band that came off smelling like roses.
Om koncerten på Montreal Jazzfestival skrev http://www.jambase.com/ : Blake Tartare -A group headed by Montreal-via-New York saxophonist Michael Blake with three of the top young Copenhagen musicians, played outside for free and this was by far and away the best outdoor show I saw, on purely musical terms. Even when they devolved into the tricks of squealing or the pianist taking a solo on water bottle (think the intro to "Watermelon Man" off Headhunters), it served a musical purpose. Their tune "Lemmy Caution" was ferocious on the out-head; it sounded like Radiohead fronted by Dewey Redman. When Blake plays tenor and soprano at the same time it's more than a gimmick, it's a certain sound he wants to achieve. I bought his CD on the spot.
Den legendariske bassist Stanley Clarke gæstede Copenhagen Jazzfestival, med sig havde han den 23 årige danske violinist Mads Tolling, som ellers studerer på Berklee School of Music. Han er et næsten ubeskrevet blad herhjemme, men har i staterne bl.a. spillet med Joe Lovano og JoAnne Brackeen. Dog har han medvirket i TV-serien Edderkoppen fra 2000, hvor han spillede violinist på en jazzklub, iøvrigt i selskab med bl.a. Katrine Madsen, Jesper Bodilsen og Jakob Dinesen.
Han har også medvirket på amerikanske Ben Adams Sextet Plays the music of Todd Brindley Hershberger fra 2001. Du kan høre musikken ::HER:: Mon ikke vi kommer til at høre meget mere til Mads Tolling i fremtiden.
Da Stanley Clarke i juni spillede i Oakley, Cincinnati skrev www.enquirer.com : Not counting the leader, the crowd's favorite band member seemed to be 22-year-old Mads Tolling, a Danish violinist recommended to Clarke by the man to whom Tolling could easily be compared as a player, Jean-Luc Ponty. All of his solos received standing ovations, while the more subdued stars of the night were veteran Clarke drummer Gerry Brown and super-session bassist Armand Sabal-Lecco.
Abonner på:
Opslag (Atom)