fredag, juli 06, 2018

Fyrre kunstplakater, én jazzfestival - Copenhagen Jazz Festival 1979-2018 (Fahrenheit) bog

For fyrretyvende gang ligger københavnske gader, pladser, parker, caféer, værtshuse, klubber, spillesteder og koncertsale scene til Copenhagen Jazz Festival. Det er ved at være mange år siden, at man passerede over 1000 koncerter i løbet af de 10 dage, hvor festivalen er i gang. Et samlende punkt for festivalen har været plakaten, hvor der ikke har stået andet end Copenhagen Jazz Festival og årstal. Ikke noget med hovednavne eller anden information. Plakaten har fungeret som et visuelt fikspunkt. Et billede af den store pulserende organisme som Copenhagen Jazz Festival har været og stadig er.

Copenhagen Jazz Festival fejrer 40 års jazzfestival med udgivelsen af en bog med alle plakater i stort format og til rimelige penge (200,-). Her kan man se den første plakat, hvor der ikke var kunstneriske ambitioner. Det var en sort/hvid plakat med programmet. Så begyndte det at tage fart.

Den første plakat jeg rigtigt kan huske er den fra 1986, hvor jeg som 18 årig for første gang oplevede Copenhagen Jazz Festival. Her havde jeg bla. fede oplevelser på Ridebanen (David Sanborn) og på De Tre Musketerer. Grunden til at jeg husker 1986 plakaten så godt, er mest pga. af det lille område fra plakaten, en klassisk Jens Jørgen Thorsen farve-ejakulation, der blev brugt på årets t-shirt, som jeg købte og brugte længe efter.

Bogen er minder for dem der har besøgt Copenhagen Jazz Festival. Den er også en kalejdoskopisk rejse gennem lang række flotte plakater af kunstnere som Per Arnoldi, Per Kirkeby, Tal R, Ib Spang Olsen, Henrik Vibskov, Bjørn Nørgaard, Halfdan Pisket, Jørgen Nash, Leif Sylvester og mange andre. Det er en Coffee-table hyggebog, som man kan tage frem og hyggebladre i. Det er ikke en bog, der fortæller historien om Copenhagen Jazz Festival. Her kan Christian Munch Hansens By af jazz, der kom i 2008 i forbindelse med 30 års jubilæet i stedet anbefales.

Er du en af de faste jazzfestival gængere, så er bogen uundværlig. Den er en komprimeret tidsrejse, som bliver ekstra dejlig at tage frem til januar, når sommer og jazzfestival er meget langt væk.

Ingen kommentarer: