fredag, maj 13, 2022

På Jazzklub hjemme i stuen vol. 2: The Lighthouse

 

Efter besøget på det gamle Montmartre i København i første afsnit, går turen til Sunny California. Jeg har fundet nogle deciderede hits og et par stykker der kunne være bedre.


The Lighthouse

30 Pier Avenue, Hermosa Beach, California

Startede i 1949

Kapacitet: 135

West Coast Jazzen havde sin hjemmebane her. Jeg har ikke fundet så mange 50’er indspilninger frem. I stedet er det særligt de stærke indspilninger fra starten af 70’erne der har vendt mit fokus på stedet. Joe Henderson og Lee Morgan indspillede hellige jazzplader her.

Her holdte The Lighthouse All-Stars til, hvor Chet Baker, Gerry Mulligan og Miles Davis var gæster i 50’erne.

Stedet eksisterer stadig - i 80’erne og op til midten af 90’erne blev der næsten ikke spillet jazz der længere. Nu er jazzen tilbage med lokale kunstnere som en del af genremæssigt bredt program.

Noget af La La Land filmen fra 2017 foregår på The Lighthouse.

Thelighthousecafe.net



Ramsey Lewis

The Groover

Checker 1972

Okt. 14-17 1965

***

Det er den samme koncert, hvor LP’en Hang on Ramsey også stammer fra. Den blev et kæmpe hit - ikke mindst i kraft af Hang on Sloopy. Den var opfølger til en anden hitplade Wade in the water, der også var en liveplade, indspillet i Washington. Der er klap og jubel fra publikum. The Groover er et forsøg på at presse citronen. Der er heldigvis både Why don’t do you right og Bags’ Groove til at sikre festen og ikke mindst Eldee Young på bas og Red Holt på trommer, der i 70’erne havde gang i Young-Holt Unlimited.



Lee Morgan

Live at The Lighthouse

Blue Note 1971

******

Det er en af de helt sjældne live-indspilninger, hvor man godt ville ofre en legemsdel for, at have været tilstede i klubben. Der er så meget jazzet vildskab i Lee Morgan. Da den udkom i 1971 var det som dobbelt-LP med fire numre. I 2021 kom der en 12-dobbelt vinylbox med det hele - den findes heldigvis også på streamingtjenesterne for dem der ikke har pladespiller eller har fire af de lange til vinylbox. Syvogenhalvtimes gnistrende genialiteter.



The Jazz Crusaders

At The Lighthouse

Pacific Jazz 1962

***

Wilton Felder, Stix Hooper og Joe Sample var flyttet fra Texas til Los Angeles et par år før indspilningen af denne plade. De spillede hardbop og souljazz i forløberen til bandet, der lavede noget af det mest funky stads i 70’erne. Det var den første af fire liveplader fra The Lighthouse der kom med dem i 60’erne - hvis jeg skulle vælge en, så bliver det Lighthouse ‘68.



The Three Sounds

Live at The Lighthouse

Blue Note 1967

Juni 9-10 1967

*****

Pianisten Gene Harris kan minde meget om Oscar Peterson i det bluesbaserede og fyldige klaverspil - dog bare med mere gospel. På denne levende liveindspilning spiller han også orgel. Det er soul-jazz af den fedeste slags. CD genudgivelsen - den der er på Spotify - har syv ekstra numre fra koncerten.



Joe Henderson Quintet

“If You’re not part of The solution, You’re part of The problem”

Milestone 1970

Sept 24-26 1970

*****

LP’en fra 1970 var med seks numre. Da den blev genudgivet i 2004 var det med 10 numre. Det er Joe Henderson på toppen med et fyrigt band. Lige fra vildbassen Caribbean Fire Dance til Mode for Joe som Cedar Walton skrev til Henderson. Det er livejazz der eksploderer lige foran os.



Grant Green

Live at The Lighthouse 

Blue Note 1972

April 1972

****

Det var den nittende og sidste plade på pladeselskabet Blue Note siden 1961-debuten. 11 år med fuld drøn på udgivelserne og indspilninger i det hele taget. Efter Grant Greens død i 1979, har Blue Note udgivet yderligere 9 plader som blev indspillet i samme periode. Der er en masse vildskab på Lighthouse-indspilningen, hvor der sættes en tyk streg under, at Grant Green var noget helt særligt når han stod på en scene.



Elvin Jones

Live at The Lighthouse 

Blue Note 1973

Sept 9 1972

****

Coltrane-trommeslageren Elvin Jones var en mester ud i et sprudlende fantasirigt trommespil, som her på fineste vis besvares af saxofonisterne Dave Liebman og Steve Grossman, der begge spillede med Miles Davis i samme periode. Der er ikke noget der holdes tilbage på The Lighthouse.



Curtis Amy

Tippin' on through

Pacific Jazz 1962

29. juli 1962

 ***

Tenorsaxofonisten Curtis Amy havde en meget ung Roy Ayers på vibrafon med i sit band, der allerede lavet en studieplade inden deres optræden på The Lighthouse. Det er hardbop på vej over i soul-jazzen. Senere bliver Curtis Amy leder af Ray Charles' orkester.



Cannonball Adderley Quintet

Live at The Lighthouse

Riverside 1960

Okt. 16 1960

*****

Altsaxofonisten Cannonball Adderley var superproduktiv på det her tidspunkt. Studiepladen Them Dirty Blues og livepladen In San Francisco fra samme år, 1960, har begge stjålet min opmærksomhed fra Lighthouse pladen. Det er uretfærdigt, den er suveræn. De er i topform her, hvor jeg endnu en gang nyder Adderley brødrenes fede måde at spille sammen på.



Miles Davis & The Lighthouse All-Stars

At Last!

Contemporary 1985

Sept 13 1953 

****

Sikke en søndag på The Lighthouse. Miles Davis kigger forbi og spiller med en stærk All-Stars opstilling med Max Roach på trommer. Chet Baker er med på et enkelt nummer. Den svenske trompetist Rolf “Roffe” Ericsson var fast mand i All-Stars bandet på det tidspunkt, medvirker på to numre. Jazzhistorie i yderste potens.

Ingen kommentarer: