torsdag, august 11, 2016

Carsten Dahl Trio: Simplicity (Storyville)

For ikke så længe siden var jeg til en fernisering med Carsten Dahls billeder. Her udtalte han frimodigt ved skåltalen, at han ind i mellem fandt musikken forstyrrende. At den afbrød ham midt i maleriet, som han elskede så meget. Nu var folk også kommet for at købe Dahls kunst, så det gik nok, med sådan en kommentar. Jeg blev dog bekymret og lidt ked af det. Gennem årene har jeg haft mange gode oplevelser, hvor Dahl har siddet ved pianoet. Var han ved at forlade musikken til fordel for billedkunsten? 

Ikke helt. Han spillede flere koncerter under Copenhagen Jazz Festival og samtidigt udkom denne plade. Her vender han tilbage til Lennart Ginman på bas og Frands Rifbjerg på trommer, som han i over 20 år har spillet sammen med. Vi får 16 (i jazzsammenhæng) korte numre på pladen der meget betegnende hedder Simplicity.

Carsten Dahl maler ofte fugle i ganske abstrakte udgaver. Det ligner med andre ord noget genkendeligt og er det alligevel ikke. Det samme kunne man også sige om denne udgivelse. Dahls gamle mentor, trommeslageren Ed Thigpen sagde, at man skal kunne knipse til musikken. Der skal være en rytmisk puls. Med den uforligneligt tilbagelænede Rifbjerg ved trommerne og den solide og stabile Ginman ved bassen, kan Dahl tage på nok så mange abstrakte udflugter ved pianoet. De holder ham på sporet og får musikken til at ligne noget genkendeligt. Carsten Dahl leger med musikkens farver. Han lægger ikke skjul på sin fascination af Bud Powell. Han er også med et eller andet sted inde i Dahls flygel. Lyden der lander i vore ører er dog umiskendeligt Dahls. 

Musikken er indspillet på en dag i studiet, hvor Dahl kom med kompositionerne, der i nogle tilfælde var skrevet på selve dagen. Det er spontan og improviseret jazz af meget høj klasse. Hvor man kunne tro, at det blev til en løs og ustruktureret omgang triojazz, er det tværtimod særdeles fokuseret og tight. Rifbjerg og Ginman frembringer nogle sider i Carsten Dahls pianospil, man kun kan holde af. Med albummet Simplicity og 20 år på bagen er Carsten Dahl Trio friske og klar til tyve år mere - håber jeg.

Ingen kommentarer: