onsdag, august 07, 2024

Niels Munk: Fantasilaboratoriet vol. 2 (Jaeger Community) LP/digital

 

Det er over tre år siden, at vol. 1 udkom. Nu er tiden blevet moden til vol. 2, der er indspillet for to år siden. Trompetisten og komponisten Niels Munk har atter samlet Fantasilaboratoriet, hvis lige ikke findes på den danske jazzscene. Dan Hjorth på klaver, Jens Mikkel på bas (kontrabas denne gang, modsat el-bas på den første) og Jonathan Jull Ludvigsen på trommer udgør det originale band. 


I pressemeddelsen står der at Niels Munk og Dan Hjorth har indtaget en større nysgerrighed i forhold til hardboppen og revivaljazzen. Det kan høres. Det betyder at der er kommet flere toner i trompeten. Det er mindre nordisk i lyden. Det er heldigvis ikke gået ud over den improvisatoriske tilgang til musikken. Her er i det i særdeleshed en fornøjelse at lægge øre til Dan Hjorths klaverspil.


Trommeslageren Jonathan Jull Ludvigsen er garanten for, at det kommer til, at lyde helt som sit eget. Hvor en anden Aarhus-trommeslager Frederik Bülow også har hentet stor inspiration i hip hoppen, gør det samme sig sig gældende for Jull Ludvigsen. Han har en mere skarp og radikal attitude i sit spil. Det kunne clashe noget så grusomt med Munk og Hjorth - men det gør det ikke. Jens Mikkels basspil har en tydelig retning, der samler musikerne. 


Fantasilaboratoriet vol. 2 anbefales til lyttere med forkærlighed for melodiøs improviseret jazz med hip hop undertoner.

Niels Munk

Ingen kommentarer: