fredag, august 23, 2024

Søren Skov Orbit: Adrift (Frederiksberg Records) LP/digital

 

For den særligt skarpe iagttager af dansk jazz, er Søren Skov Orbit et velkendt navn. Gruppen udsendte en vinylsingle for 5 år siden og har spillet nogle få koncerter siden da. Nu er de klar med en hel LP, så der er mulighed for, at flere end de særligt skarpe iagttagere af dansk jazz kan rette deres ører i retning af gruppen. Det er de nemlig værd.


Bandleader Søren Lyhne Skov på tenorsax har skrevet al musikken. Han får hjælp af af Peder Vind på piano (som Skov også spiller sammen med i Debre Damo Dining Orchestra), Rune Lohse på trommer, Casper Nyvang Rask på bas og Ayi Solomon på percussion. Det er helt grundlæggende ikke jazz som vi er vant til, at høre fra danske musikere. 


Søren Skov er en jazzsaxofonist for jazzens connoisseurs. Han har fundet inspiration fra så forskellige folk som Albert Ayler, Archie Shepp, Hans Dulfer og såmænd også John Gilmore og Yusef Lateef. Det er spirituelt og dybt. Det er opløftende og stemningsfuldt. Peder Vinds piano med en klang der er off og rå, passer perfekt ind i lydbilledet der har en vild og intens autencitet.


De gode numre står i kø på albummet, lige fra åbningsnummeret Notifications of nothingness til det afsluttende titelnummer Adrift. Den tunge rytmiske bund lader Skov og Vind svæve på et album, der er sammenhængende og fuldendt. Et af årets danske jazzalbums. Er du til spiritual jazz med elementer af afro og 60’ernes eksperimenterende amerikanske jazz, er der ingen vej udenom. 

Ingen kommentarer: