torsdag, august 22, 2024

Rasmus Holm Quartet x Crush String Collective: Subconscious Songs (Rasmus Holm/Gateway) LP/digital >> Rasmus Holm Quartet x Crush String Collective: anXietY Suite (Rasmus Holm) digital

 

Sange til underbevidstheden og en suite til angsten. Rasmus Holm har på med sit nyeste udspil lavet sange til sindets dybtliggende ballademager eller ven (alt efter situation). Rasmus Holm spiller på trombone og har en kvartet uden akkord-instrumenter. Han har inviteret strygerkvartetten Crush String Collective med indenfor på de to udgivelser.


Titlerne på de 7 dele i den 13 minutter lange anXietY Suite fortæller om de forskellige faser i det at have angst. Det kan starte med forhøjet puls, der går over i et angstanfald, herefter begynder man at føle sig syg, man får hovedpine og det er svært at huske hvad der er sket. Det kan efterfølges af søvnproblemer og desperation. Det sidste nummer hedder Visualization/big data bank og indikerer noget om behandlingen. Det er Rasmus Holms egne erfaringer der ligger til grund for musikken. Han visualiserer og gennemgår angst med musikken og bruger det kreativt. Han bekæmper ikke angsten. Den er en del af ham, ligesom musikken er en del af ham.


Der er genvalg til musikerne fra Holms 2021-debutplade Fatamorgana, Julius Gawlik på tenorsax og klarinet, Thorbjørn Stefansson på bas og Amund Kleppan på trommer. På Subconscious Songs forsøger han uden ord at give plads til genkendelige følelser, som for mange lever skjult i sindets dyb, men alligevel spiller en væsentlig rolle i vores ageren. Dette gennem både arrangerede og frie musikalske elementer, som afspejler en modsætning, som mange vil genkende i sig selv. Det lykkes på fineste vis på mange planer. Samarbejdet mellem jazzkvartetten og strygerkvartetten er perfekt. De smelter sammen til et hele. Det er det samlede udtryk der står stærkt. Albummet åbner med The Iceberg - metaforen for Freuds forståelse af det bevidste og det førbevidste og det ubevidste. Det er også Holms musikalske fortolkninger af fænomener som eks. depression og lyst. 


Rasmus Holm har et stort overblik i musikken og bruger både strygere og kvartet til at lave et meget vellykket album. Der er konstateringer, der er følelser og der er stemninger. I sidste ende er det mennesket det handler om.

Rasmus Holm på Facebook

Ingen kommentarer: